MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, 31 Aralık 2024 tarihinde uygulama süresi sona erecek olan Cazibe Merkezi Programı kapsamında uygulanan 6’ıncı Bölge Teşvik Desteklerinin devam etmesi için Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak cevap vermesi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi.

Işıkver 6’nıcı Bölge Teşviklerinin Elazığ ekonomi ve sanayisi için çok değerli olduğunu belirterek, “Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan üç büyük deprem felaketini 4 yılda yaşamış olan Elazığ’da yatırımların, istihdamın ve ihracatın devamlılığı için teşviklerin en az 5 yıl süreyle devam etmesi içinden geçtiğimiz süreçte çok değerlidir. Konuyla ilgili olarak kısa bir süre önce tüm kamuoyunun ve ilgili tüm kesimlerin dikkatini çekme adına yapmış olduğum açıklamada ilgili yasanın süresinin uzatılmaması halinde Elazığ ekonomisi için telafisi mümkün olmayacak bir sürecin başlayacağını dile getirmiştim. Zira, hem TEKNOVA OSB, hem mevcut İmalat OSB hem de Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB’de yapılan yatırımların olmazsa olmazı 6’ıncı bölge teşvikleridir. Hem yöremizden hem de il dışı ve yabancı yatırımcı için en cezbedici gerekçe şüphesiz ki Cazibe Merkezi Programı kapsamında uygulanan 6’ıncı bölge destek unsurlarıdır. İş dünyasının içinden gelen bir kişi olarak, geçmiş dönem tecrübelerimiz göstermiştir ki, devlet destekleri noktasında Elazığ rekabet içinde olduğu illerden bu anlamda geri kaldığında yatırımlar yüzde 70 oranında düşmekte bu da il ekonomisi ve sanayisi açısında telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır. İşte geçmişten edindiğimiz bu tecrübe ışığında aynı kabusları görmeme adına, 4 yıl içinde büyük felaketler yaşamış olan şehrimizde istihdamın, ihracatın, yatırımların ve ekonomimizin çarklarının dönebilmesi adına teşviklerin süresinin uzatılmasının gerekliliğini taşımız olduğumuz sorumluluklar gereği Türkiye Büyük Millet Meclisine taşımış bulunmaktayım. Aziz şehrimizin kısa, orta ve uzun vadede kaderine etki edecek bu yasanın her aşamasında yakından takipçisi olmaya devam edeceğim. Siyasi partilerin, Sayın Vekillerimizin ve ilgili kuruluşların da aynı hassasiyetle konuya yaklaşması şehriniz adına değerli olacaktır” dedi.

ÖNERGEDE YER ALAN 5 SORU

1.            Cazibe Merkezi Programı ile görece az gelişmiş bölgelerde yatırım ortamının canlandırılması, üretim, istihdam ve ihracatın artırılması hedeflenmiş olup, bu hedeflere ulaşılmış mıdır? Bu sonuçlara hangi değerlendirme kriterleri ile ne ölçüde ulaşılmıştır?

2.            24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli deprem felaketi ve ardından Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük felaketler sonrası, bu felaketlerden etkilenen 11 il için yeni bir teşvik düzenlemesi planlanmakta mıdır? Bu kapsamda özel destekler veya ilave teşvikler öngörülmekte midir?

3.            Bölgeler arası kalkınmışlık farkı, bu program ile daraltılabilmiş midir? Bu farkın azaltılmasına yönelik somut göstergeler ve veriler nelerdir?

Fırat Üniversitesi Türkiye’nin En İyi 17. Üniversitesi Oldu Fırat Üniversitesi Türkiye’nin En İyi 17. Üniversitesi Oldu

4.            31 Aralık 2024 tarihinde süresi dolacak olan Cazibe Merkezi Programının süresinin uzatılması planlanmakta mıdır? Özellikle deprem bölgesindeki 11 il veya mevcut 25 ilin destekten yararlanmaya devam etmesi için yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

5.            Cazibe Merkezi Programı dışında, benzer amaçlarla planlanan veya uygulamaya konulacak başka teşvik programları mevcut mudur? Varsa, bu programların kapsamı ve hedefleri nelerdir?

178450

Editör: Batuhan Baskal