Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2024 hububat alım fiyatlarını geçtiğimiz haftalarda açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak.

Milletvekili Açıkkapı’nın Temasları Kovancılar İlçesiyle Devam Etti Milletvekili Açıkkapı’nın Temasları Kovancılar İlçesiyle Devam Etti

Bakanlık ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilere ayrıca buğday için ton başına bin 750 liraya kadar, arpa için ton başına 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verileceğini duyurmuştu.

Açıklanan oranları değerlendiren Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü Erol Aslan, fiyatların beklenilenin çok altında olduğunu, fiyatı duyan fırsatçıların, soluğu çiftçilerin yanında aldığını söyledi.

Erol Aslan, “ geçen günlerde hükümetimiz tahıl taban fiyatlarını açıkladı. Tahıl taban fiyatları çiftçinin ve hepimizin beklediği miktarın çok altındaydı ve bunu fırsat bilen tüccarlar çiftçiyi komple öldürme üzerine gittiler ve çok düşük fiyattan çiftçinin hasılatını alma peşindeler. Bu böyle devam ederse çiftçi tüccara yem edilirse en çiftçinin az %50’si tarımdan çekilecektir” dedi.

Vlcsnap 2024 06 21 19H18M09S180

Çiftçinin Tüccara yem edilmesi gerektiğini ifade eden Aslan, mahsulün Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınması gerektiğini altını çizdi.

Aslan, “Toprak mahsulleri ofisimizin çiftçimizin malının tamamen alması. Bunu tüccara bırakmaması lazım. Toprak mahsulleri ofisimiz en kısa zaman başlamak üzere çiftçinin ürününün tamamen alması lazım” dedi.

Editör: Yakup Uğur