Baskil Belediyesi tarafından organize edilen Baskil Kayısı Festivali ve Fuarı başladı.

Çeşitli yarışmalar, Müzik Gösterileri, Stand Etkinlikleri, geleneksel oyunlar ve konserlerin yer aldığı festivalin ilk gününde araştırmacı yazar Aygün Çam’ın konuşmacı olduğu, Baskil konulu bir panel düzenledi.

Baskil konulu panelde Aygün Çam, Sultan Alaattin Keykubat’ın 8 yıl Baskil’de tutsak kaldığını söyledi.

Malatya'da Konteyner Kentte Korkutan Yangın Malatya'da Konteyner Kentte Korkutan Yangın

Aygün Çam, “Sultan Keykubat 47 yıllık ömrünün 8 yılını zindanlarda geçiriyor. Keykubat’ın kalmış olduğu zindanlar hem Baskil’in hem de Anadolu Tarihi açısından gerçekten çok büyük bir önem arz etmektedir. Yıllar önce yapmış olduğumuz bir dergi çalışmasında şöyle bir başlık atmıştık, Anadolu’nun Başlangıç Noktası Malazgirt Değil de bu zindanlar demişti. İddialı bir başlık atmışlardı. Merak edenler NTV Tarih Dergisinin arşivinde bulabilirler. Şöyle ifade edelim, Neden önemli? Çünkü Sultan Keykubat 1220 yılında burada esaretten kurtulduktan sonra devletin başına geçiyor. Yani Anadolu Selçuklu tahtının başına geçiş süreci Baskil’de başlıyor. Buradan devletin başına geçtikten sonra Sultan Keykubat ilk iş olarak Fırat boyundaki Türkmen Köylerini, Şehasan Köyünü, Ataf Köyünü, Onar Köyüne kadar bu Fırat çizgisindeki köyleri Vakıf haline getiriyor. Türkmen Köyleri bu sınıra yerleştiriliyor. Sonraki süreçte “Alaniya” yani “Alanya Kalesinin” fethini gerçekleştiriyor ve bugün ki öncelikle Anadolu Selçuklunun en parlak yılları Sultan Keykubat’ın Baskil’de 8 yılan fazla kaldığı bu sürenin ardından gerçekleşiyor” dedi.

Vlcsnap 2024 07 25 19H06M42S247

Dört gün sürecek olan Baskil kayısı festivali ve Fuarı’nın ikinci günü Emrah Güllü konseri ve çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Editör: Yakup Uğur