GÜNDEM

Başkan Karakuş: Mozaik Yerinde Korunmalı

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Av. Erhun Karakuş yaptığı açıklamada Salkaya Köyü’nde bulunan Roma ya da erken Bizans dönemine ait olduğu sanılan taban mozaiğinin yerinde korunması ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Merkeze bağlı Salkaya köyünde geçen yıl ağustos ayında tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur açan Mehmet Emin Sualp'ın toprağın altında renkli ve desenli bir yapının olduğunu fark ederek Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğüne bildirmesi üzerine bölgede başlatılan kazı çalışmaları başlatıldı.

Kazılarda ortaya çıkarılan erken Bizans ya da Roma dönemine ait olduğu sanılan ve yaklaşık 84 metrekare olduğu belirlenen taban mozaiğinin üzerinde devam eden çalışmalarda Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvanların resmedildiği anlaşıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş, , Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden gelen uzman ekiplerin, mozaik ve çevresindeki yapıların zarar görmemesi için çalışmaların yerinde devam etmesi ve bu alanın korunması gerektiğine dair rapor hazırladığını ancak kendilerine gelen bilgilere göre, yerel yöneticilerin mozağin parçalar halinde sökülüp Elazığ Müze Müdürlüğü’nde sergilenmesi yönünde çalışmalar başlatıldığını iddia edildiğini söyledi.

Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkan Karakuş, eserin yerinde korunarak bir açık hava müzesine dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “ Palu ilçesindeki köprü gibi tarihi eserlerin turizme kazandırıldığını ve bu mozaiğin de aynı şekilde Elazığ ekonomisine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Özellikle, Diyarbakır’daki 10 gözlü köprü ve Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin, bulundukları iller için birer turizm merkezi haline geldiğini ifade eden Karakuş, “Mozağin müzeye taşınmasının yanlış bir adım olduğunu, kazı çalışmalarının devam etmesi, alanın genişletilmesi ve köyün koruma altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.