EKONOMİ

Zincir Market Fiyatları Karşılaştırma Sitesi Hizmete Girdi

Merkez Bankası ile yürütülen proje kapsamında 7 büyük zincir marketin fiyatlarını karşılaştırmaya olanak tanıyan marketfiyati.org.tr sitesi açıldı. Ekonomist Şenol Babuşçu, uygulamanın zaman ve ulaşım maliyetlerini artırabileceğini söylerken İris Cibre ise fiyatların marketlerle örtüşmediğini ve güvenilirlik sorunu olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası ile birlikte yürütülen proje kapsamında 7 büyük zincir marketin fiyatlarını karşılaştırmaya olanak tanıyan yeni bir dijital platform hizmete açıldı. https://marketfiyati.org.tr adresi üzerinden erişilebilen site, tüketicilere belirli bir bölgedeki marketlerin fiyatlarını kıyaslama imkânı sunuyor. Ancak ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşçu, uygulamanın pratik kullanımıyla ilgili soru işaretleri olduğunu belirtti.

HANGİ MARKETLER KAPSAMDA?

Platformda fiyat bilgileri paylaşılan zincir marketler şunlar:

A101

BİM

CarrefourSA

HAKMAR

MİGROS

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri

ŞOK

Bu sistem, tüketicilere en uygun fiyatlı marketi seçme imkânı tanırken, beraberinde bazı pratik sorunları da gündeme getiriyor.

TASARRUF İÇİN HARCANAN ZAMAN VE MALİYET

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, platformun gerçek hayatta ne kadar kullanışlı olacağına dair bazı soru işaretleri taşıdığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Güzel bir hizmet. Ancak ihtiyacınız olan 10 ürünü en uygun fiyata almak için her biri için farklı marketlere gitmeniz gerekiyorsa, bu durumun zaman maliyeti ve ulaşım giderleri dikkate alınmalı. Alışveriş artık hem analiz hem de daha uzun zaman gerektirecek gibi görünüyor."

'BİR ÇOK FİYAT MARKETTEKİ FİYATTAN FARKLI'

Ekonomist İris Cibre, uygulamanın fiyat doğruluğu konusundaki eksiklerine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Birçok fiyat marketteki fiyattan farklı. Uygulamada fiyat 35.95 iken, gerçek markette 44.95 TL. Marketler arası birçok üründe yüzde 25’lere varan fark var ama o fiyatlar da doğru fiyat mı, belli değil. Uygulama fikri güzel ama, fiyat çekme sorunu çözülene kadar Merkez Bankası ve TÜİK buradan yararlanmamalı."

Gerçekten de en ucuz ürünleri tercih etmek isteyen bir tüketicinin, farklı marketlere giderek alışveriş yapması gerekebilir. Ancak, bu süreçte zaman kaybı, ulaşım maliyetleri ve taşıma zorlukları gibi faktörler, sağlanan tasarrufu gölgede bırakabilir.

TÜKETİCİLER İÇİN FIRSAT MI, ZORLUK MU?

Yeni sistemin fiyat şeffaflığını artırarak piyasada rekabeti yükseltmesi beklenirken, tüketiciler için en uygun alışverişi yapmanın artık yalnızca fiyat hesaplamakla sınırlı kalmayacağı yorumları da yapılıyor. Vatandaşların zaman, ulaşım ve alışverişin pratikliği gibi unsurları da göz önünde bulundurarak alışveriş