Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, Kuzey Yarımküre ’deki birçok ülkede akut solunum yolu enfeksiyonlarında yılın bu zamanında artış olduğunu söyledi.

Tartar, hastalığa yol açan influenza virüsünün yapısının kolaylıkla değişebildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar

Prof. Dr. Tartar, gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolunun aşı olduğunu vurguladı.

Griple ilgili de bilgilendirme yapan Prof. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, hastalığa yol açan influenza virüsünün yapısının kolaylıkla değişebildiğini, bununda virüsün bağışıklık sistemimizden kaçabilmesine neden olduğunu ifade etti. Virüsteki küçük yapısal değişikliklerin bizim hastalığa her yıl yakalanmamızın nedeni olduğunu, her 10-30 yılda bir ortaya çıkan büyük yapısal değişikliklerle pandemilerin meydana geldiğini ve bunun tüm dünyayı etkileyen büyük salgınlara yol açtığını, tarihteki bilinen en büyük grip salgınlarından birisinin Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan ve savaşın kendisinden daha fazla ölüme yol açan 1918 İspanyol Gribi olduğunu, en son pandeminin ise 2009 yılında Meksika’dan başlayıp dünyaya yayılan H1N1 (Domuz Gribi) virüsü ile yaşandığını ifade etti.

Prof. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, Grip (influenza) virüsünün damlacık yoluyla bulaştığını, öksüren hapşıran kişinin, virüs içeren çok sayıda damlacığı etrafa yaydığını, bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalığın bulaştığını, bu nedenle gripli bir kişinin virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatması gerektiğini, ellere hapşırmanın virüsün yayılımı açısından en tehlikeli yöntem olduğunu, ellere bulaşan virüsün buradan dokunulan her yere yayıldığını, gripli kişinin sık sık ellerini yıkaması gerektiğini, su ve sabunun bulunamadığı durumda ise el antiseptikleri ile ellerin ovalanarak da temizlenebileceğini söyledi.

MKYK Üyesi Mehmet Gül: Halkımızın Teveccühü İle Büyüyoruz MKYK Üyesi Mehmet Gül: Halkımızın Teveccühü İle Büyüyoruz

Prof. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, gribin toplumda yayılmaması için, virüsün en çok saçıldığı hastalığın ilk günlerinde okula ve işe gidilmeyip evde istirahat edilmesi gerektiğini, ev halkını korumak için ellerin sık aralıklarla yıkanması, odanın havalandırılması ve özellikle yakınında hastalığın ağır seyretme riski olan kişiler varsa hasta kişinin maske takmasının yararlı olacağını, maskenin ağız ve burunu tam kapaması gerektiğini ve maskenin ıslandığında değiştirilip ellerin yıkanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolunun aşı olduğunu vurguladı.

4-353-412-391-41