Kentte yıllık ortalama 4 bin ton üretimi yapılan ve Türkiye'nin en tatlı, en kaliteli ve en lezzetli kirazı olarak bilinen Harput bölgesindeki köylerde yetiştirilen "Harput Kirazı"nın hasadı başladı.
Kiraz hasadının başlaması nedeniyle Obuz köyünde kiraz hasadı şenliği düzenlendi.
Şenliğe, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Vali Yardımcısı Mustafa Gül, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, kurum personeli ve vatandaşlar katıldı.
GÜL: BEREKETLİ BİR HASAT MEVSİMİ DİLİYORUM
Kiraz hasadı için bir araya geldiklerin belirten Vali Yardımcısı Mustafa Gül, Bereketli bir hasat mevsiminin olmasını temenni ederek, “Ben meyve hasat mevsiminin başta Obuz köyü olmak üzere bütün Harput bölgesine ve Elâzığ’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bereketli bir hasat mevsimi diliyorum” dedi.
BULUT: TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KİRAZINA SAHİP İLLERDEN BİR TANESİYİZ
Çok güzel bir etkinlik olduğunu ifade eden AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, "Gerçekten çok güzel bir etkinlik. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tarım il müdürümüze teşekkür ediyorum. Tabi bir zorluk, bir heyecanla bir güzellikle böylelikle taçlandırılırmış oluyor. Bir coşkuya dönüştürülmüş oluyor. Bu bölge geçmişten bugüne kirazı ile çok ünlü bölgelerden bir tanesi. Gerçekten belki görüntü açısından daha güzelleri olabilir ama aroma açısından Türkiye’nin en güzel kirazına sahip illerden bir tanesiyiz. Özellikle bu bölgede yetişen. Genellikle de susuz yetişen mehlem ağacına aşılama sonucu elde edilen ağaçlardan yetişen kirazlar aroması itibari ile Türkiye’nin en lezzetli kirazları. Bu etkinlerle bu tür etkinliklerle bu tür güzellikler gün yüzüne çıkartılmış oluyor. Vatandaşımızla siz onlarla bu coşkuyu heyecanı paylaştığınızda onlar mutlu olmuş oluyor. Ben çok önemsiyorum. Özellikle festivalleri, bu tür hasat başlangıçlarını veya hasat sonu etkinliklerinin hepsinin çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugünde böyle bir organizasyonun böyle güzel amaca hizmet etti. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye kaydetti.
GÜRGÖZE: ÇOK ÖNEMLİ BİR TARIM ÜRÜNÜMÜZ OLARAK KARŞIMIZDA DURUYOR
AK Parti İl Başkan Ramazan Gürgöze ise, Harput Kirazının desteklenmesi gereken bir ürün olduğunu ifade ederek, “Harput’umuzun kirazı gerek aroması gerekse rekoltesi çok önemli bir tarım ürünümüz olarak karşımızda duruyor. Desteklenmesi gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğümüz, bakanlığımız gerekli her türlü desteği veriyor. İnşallah bundan sonraki süreçlerde üreticilerimiz daha çok kazanarak daha çok kazanç elde ederek ilimizdeki tarım potansiyelini daha güçlü bir şekilde üretir ve halkımızın istifadesine sunar” ifadelerini kullandı.
KARAHAN: DÜNYA PİYASASINDA İHRACATTA DA YERİNİ ALDIĞINI HEPİMİZ BİLİYORUZ
Kiraz hasadının yıllık rekoltesinin 4 bin ton civarında olduğunu İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan ise, “Harput’umuzun rakımından toprak yapısından dolayı yetişen kirazın her yönü ile kaliteli olduğu ve sadece Türkiye piyasasında değil dünya piyasasında ihracatta da yerini aldığını hepimiz biliyoruz. Şuan itibari ile hasat ettiğimiz rekoltemiz yaklaşık 4 bin ton civarında. İnşallah yeni modern meyve bahçelerinin tesisleri ile birlikte bu miktar gün geçtikçe daha da artacak ve özelliklede bu kaliteli kirazın direk Elazığ’dan yurtdışına ihracatının yapılması için bakanlık olarak vermiş olduğumuz desteklerle birlikte inşallah yakın zamanda hem soğuk hava depo zincirinin hem de paketleme ünitelerinin kurulması ile birlikte direk kirazı ihracata göndereceğiz. Ben üreticilerimiz tebrik ediyorum onlara teşekkür ediyorum. Emek isteyen bir iş” açıklamalarını kaydetti.
AĞIR: İLİMİZİN MEYVE DEPOSU DİYEBİLİRİZ
Köy Muhtarı Hüseyin Ağır da, “Bölgemiz kiraz açısından ilimizi Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya kiraz göndermekteyiz. ilimizin meyve deposu diyebiliriz Harput bölgesi ile alakalı. Köyümüzün de 3/1’lik kısmı yine kiraz yetiştiriciliği ile geçimini sağlamaktadır. Pazarlama ve tanıtımda biraz sıkıntımız var. Onları da inşallah bundan sonraki süreçte düzelteceğiz inşallah. Çalışmalar tarım il müdürlüğümüz ile yapacağız” diye konuştu
CANER: EKMEK PARASI İÇİN YAPIYORUZ
Çalışanlardan Okan Caner, “Zorlukları var tabi ama ekmek parası için yapıyoruz. En çok güneş zorluyor. Yoksa çok fazla bir zorluğu yok. Şapka takıp, uzun kollu kıyafetler giyerek önlemler alıyoruz. Ama yeterli olmuyor. Günlük kazancımız 70 TL. Sabah 6’dan akşam 5’e kadar çalışıyoruz. Gününe göre ekibimiz değişiyor. Günlük 74 kasaya denk geliyor. 25 dönüm arazi. 2 haftada büyüyor. Ama işçi sayısına göre değişiyor” dedi.