GÜNDEM

Toplumda Çocuk Hakları Söyleşisi

Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca’nın öncülüğünde, toplumda çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla avukat Aziz Dinç’in konuşmacı olarak katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca’nın organizasyonunda, Avukat Aziz Dinç’in konuşmacı olarak katıldığı bir söyleşi düzenlendi. Etkinlik, Cumhuriyet Ortokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye öğrenci ve okul yönetimi katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan rehber ve öğretmen ve psikolojik danışman Songül Dardağ, çocuk haklarının korunması, çocukların eğitimi ve toplumsal sorumluluklar gibi önemli başlıklar üzerine yoğunlaştı. Dardağ, “"Çocuk haklarına dair sözleşmenin temel ilkeleri toplumda çocuklar arasında ayrım gözetmeme yaşama ve gelişimleri için uygun çevrenin sağlanması ve her durumda çocuğun yüksek yararının korunmasıdır. Atatürk'ün çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel alınmalıdır. Sözü Adeta Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin özünü oluşturmaktadır. Çocukları etkileyebilecek her kararda Çocuğun Üstün yararının korunması yönünde Kararlar verilmeli Ve her zaman Onların Üstün yararına öncelik tanınmalıdır. Dünyada devam eden savaşlardan göç sorunlarından etkilenen ve maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışmaya itilen çocuklar da bu haklar kapsamında korunmalıdır" dedi.

Avukat Aziz Dinç, katılımcılara çocukların haklarını savunma ve onları daha iyi bir geleceğe hazırlama noktasında toplumun üzerindeki sorumluluğa dikkat çekerken, “Bir tarafta yaşanan bir sorun tüm toplumu ilgilendirdiği için öncelikle temel hak ve sorumluluklarımızı neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. uzun yıllardır avukatlık yapan birisi olarak karşılaştığım en önemli cümlelerden birisi adliye koridorunda düşen gerek çocuklarımız gerek yetişkinler ben bilmiyordum bunun suç olduğunu bilmiyordum ben bunu öğrenmedim. Bizim cezanın temel ilkeleri hukukun temel ilkeleri kanundaki temel ilkelerden birisi kanunu bilmemek mazeret değildir. Yarın keşke dememek için ve özellikle adliye koridorlarında veya ikili ilişkilerde sosyal ilişkilerimizde toplumsal ilişkilerde sokak ilişkilerimizde hepimiz birbirimizin temel hak ve sorumluluklarını bilirsek daha rahat daha huzurlu yaşarız. Çünkü temel hak ve özgürlüklerin sınırı Karşıdaki insanın temel hak ve özgürlüklerin sınırında biter. Yani biz birey olarak genç olarak çocuk olarak herhangi bir şekilde bağımsız ve genişletilmiş bir yaşam hakkımız hareket kabiliyetimiz yok. Çünkü toplumdaki insanların kendileriyle biri biriyle ilişkilerini düzenleyen devlet kanunlar vardır. Bu kanunlar gerek bireyler gerek çocukların gerek herhangi bir canlının yaşam hakkını ve sınırı çizmiştir. Bu açıdan da biz özellikle Türk toplumu olarak önceden bilinçlendirilip daha sağlıklı yarınlar için daha sağlıklı ve güzel yarınları için her şeyi zamanında öğrenmemiz gerektiği kanaatinde olan bir insanım” dedi.

Katılımcılar, söyleşi sonrası sorularını paylaşarak, çocuk haklarıyla ilgili bilgiler edindiler.