Dünya tarihinde pek çok efsaneleşmiş oyun var: Nintendo’da ya da emülatörde oynadığımız Pokemon, disketlerle yüklenen Doom, efsaneler efsanesi Legend of Zelda gibi oyunlar, video oyunlarının en önemli markalarının bir araya geldiği World Video Game Hall of Fame’de yer alıyordu. Bu gruba şimdi Microsoft Soliatire de katılmış oldu.
Ülkemizde daha ziyade “fal açmaca” olarak bilinen bu oyunun seçilmesi elbette belli kıstaslara göre oldu. World Video Game Hall of Fame’e girebilmek için oyunların belli bir başarıya ulaşması gereken kriterler var. Oyun geniş kitlelerce biliniyor ve hatırlanıyor mu? Yıllar sonra bile popüler mi? Sadece yeni oyunları değil, genel olarak toplumu etkiledi mi? Görüldüğü gibi bu kıstasları sağlamak, Microsoft Solitaire için oldukça kolay.
World Video Game Hall of Fame, 2015 yılında kuruldu ve adaylıklar, kurumun kurucusu olan The Strong eğitim enstitüsü tarafından veriliyor. Daha önce Doom, Tetris, World of Warcraft, Halo: Combat Evolved gibi oyunlar da bu aileye kabul edilmişti.
Aslında bu oyunun bilgisayarlara eklenmesinin amacı, oldukça yeni olan konseptleri kullanıcılara oyun içerisinde öğretmekti. Tıklama, fare imlecini hareket ettirme, sürükle-bırak işlemi yapma gibi oyunun ilk çıktığı dönemde yeni olan teknolojilerin öğretilmesi için bu oyun ideal olarak görülüyordu.
Solitaire oyunu, Hearts ve Mayın Tarlası ile birlikte Windows’un akla ilk gelen oyunları arasında yer alıyor. Windows 3.0 ile hayatımıza giren bu kart oyunu, 8.1 versiyonuna kadar her sürümde karşımıza çıktı. Ana işletim sisteminde olmayan oyun, Windows 10 ile beraber geri döndü. Microsoft, bu üç oyunun hala sevildiğini söyledi.
Solitaire, casual gaming adı verilen ve her kesimden oyuncuya hitap eden oyunların da yolunu açan oyun olarak gösteriliyor. Bir blog gönderisinde Microsoft’un Casual Games stüdyo yöneticisi Paul Jensen, 65 dile çevrilen ve 200’den fazla pazarda oynanan bu oyunda çalışma fırsatı buldukları için çok gururlu olduklarını söyledi.