EĞİTİM

Sorunun çözümü anne-babalarda! 'Çocuktan gizlice ayrılmayın'

Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte özellikle okula yeni başlayan çocukların ebeveynlerine büyük görevler düşüyor. Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, okula yeni başlayan çocuklarda bağlanma problemi ve okul kaygısı sorunlarına değinerek ailelere önerilerde bulundu.

Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte uzun yaz tatilinden sonra tekrar okula dönen ya da ilk defa okula başlayacak çocukları önümüzdeki günlerde zorlu günler bekliyor olabilir. Özellikle de okula yeni başlayan çocukların ebeveynlerine tam da bu zorlu süreçte önemli görevler düşüyor. Uzmanlar, okula yeni başlayan çocukların ebeveynlerinden ayrılmakta zorlanmasının oldukça normal bir durum olduğunu belirterek çocukların ailelerinden ayrılma sırasında yoğun tepkiler ve şiddetli fizyolojik belirtiler gösterebileceğine, okul fobisi ya da ayrılık anksiyetesi yaşayabileceğine dikkat çekiyor.

'KARARLI BİR TUTUM SERGİLENMELİ'

Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, ayrılma zorluğu yaşayan çocukların güvenli bağlanma sorunlarına sahip olabileceğinin altını çizdi. "Ebeveynler çocuktan gizlice ayrılmamalı" diyen Uzman Klinik Psikolog Şahin, "Çocuğa kısa açıklamalar yapmak ve okula gitmesi konusunda kararlı bir tutumda olmak gerekir" uyarısında bulundu

Ayrılma kaygısının, çocuğun eğitim-öğretim hayatındaki performansını etkileyebileceğini hatırlatan Şahin, "Okula gitmekte direnç gösteren çocukların aile düzeniyle ilgili sorunları da söz konusu olabilir" diye konuştu.

"Çocuk, ebeveynden ayrılma sırasında yoğun ağlama krizleri yaşıyor ve bu duruma mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, titreme ve terleme gibi şiddetli fizyolojik belirtiler de eşlik ediyorsa okul fobisi ya da ayrılık anksiyetesi söz konusu olabilir."

'GELECEKTEKİ İLİŞKİLERİNİ ŞEKİLLENDİRİR'

Ayrılma zorluğu yaşayan çocukların güvenli bağlanma sorunlarına sahip olabileceğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, bu kavramın önemine şu sözlerle açıklık getirdi:

"Bebek acıktığında ya da ağladığında annenin bu ihtiyacı fark etmesi ve onu sakinleştirmesi, bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılaması anne ile bebek arasında bir bağ oluşturur. Böylelikle çocukta ihtiyaçlarının karşılandığı, dünyada yalnız olmadığı, hem insanların hem de dünyanın güvenilir olduğuyla ilgili inançların temeli atılır. Bu inanç sistemi çocuğun ilerleyen yıllarda kuracağı ilişkileri şekillendirdiği için oldukça önemli."

'GEREKLİ OLDUĞU AÇIKÇA ANLATILMALI'

Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, çocukların yaşadığı kaygının temelinde duygusal açıdan kendisi için önemli bir ebeveynden ayrılma endişesinin yattığını söyleyerek "Ebeveynler çocuktan gizlice ayrılmamalı. Bu, çocuğun endişelerini daha fazla artırır. Çocuğa kısa açıklamalar yapmak ve okula gitmesi konusunda kararlı bir tutumda olmak gerekir" diye konuştu.

"Çocuğa okula gitme gerekliliği açıkça anlatılmalı ve kararlı olunmalı" diyen Uzman Klinik Psikolog Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm aile bireyleri bu konuda aynı tarzda davranmalı. Sözel kararlılık davranışlara da yansımalı. Eğer yetişkinlerin okula yönelik olumsuz düşünceleri varsa bunlar çocuğun yanında dile getirilmemeli. Okul arkadaşları ile yakınlaşması için dışarıda zaman geçirmesine fırsat sağlanmalı. Çocuğu destekleyerek cesaretlendirecek öğretmenleri ile olumlu ilişkiler geliştirmesine yardımcı olunmalı. Sabah rutini oluşturarak çocukla birlikte kahvaltı yapmak ve okula hazırlanmak süreci kolaylaştırabilir. Ancak sonuç alınamayan durumlarda uzman desteğine başvurmak gerekir."