Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye genelinde son dört aydır yağış miktarının ciddi oranda azaldığını ve bu durumun hidrolojik ve tarımsal kuraklık riskini artırdığını söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Ekim 2024 - Ocak 2025 dönemi için açıkladığı yağış verilerini değerlendiren Yıldız, özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış miktarının normallerin çok altında kaldığını belirtti.

540233

YAĞIŞLAR ENDİŞE VERİCİ DÜZEYDE AZALDI

MGM'nin yayımladığı alansal yağış haritalarına göre, Ekim 2024'ten bu yana ülke genelinde yağışlarda önemli düşüşler yaşandı. Özellikle Orta Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yağış miktarı, uzun yıllar ortalamalarına göre %90’a varan oranlarda azalma gösterdi. Diğer bölgelerde de yağış kaybı %20 ile %70 arasında değişti.

MGM’nin Aralık ayı yağış raporunda ise şu tespitlere yer verildi:

Trakya'nın kuzeyi, Batı Ege, Antalya, Burdur, Mersin ve Giresun’un doğu kesimlerinde yağışlar normallere göre %40’ın üzerinde artış gösterdi.

Elazığ’da Otomobil Şarampole Uçtu: 1 Ölü, 1 Yaralı Elazığ’da Otomobil Şarampole Uçtu: 1 Ölü, 1 Yaralı

Buna karşın Çorum, Amasya, Samsun, Malatya, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van ve Ağrı’da yağışlarda %60’ın üzerinde azalma meydana geldi.

Bölge bazında, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri yağışlarını artırırken, diğer bölgeler ortalamanın altında yağış aldı.

Güneydoğu Anadolu, %53 ile en büyük yağış kaybını yaşayan bölge oldu.

Ocak 2025 itibarıyla yayımlanan MGM haritaları da ülke genelinde yağışların normallerin altında seyrettiğini gösterdi. Ocak ayında İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yağışların, normallerine göre %90’a kadar azaldığı görüldü.

SON 3 AYDAKİ YAĞIŞ KAYBI BÜYÜK

Ekim, Kasım ve Aralık 2024 döneminde yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre %16, geçen yılın aynı dönemine göre ise %28 azaldı. MGM verilerine göre:

Batı ve Orta Karadeniz kıyıları ile Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Muğla, Antalya ve Mersin çevrelerinde yağışlar %60’tan fazla arttı.

Konya'nın kuzeyi, Hatay, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’ta ise yer yer %60’ı aşan düşüşler yaşandı.

KURAKLIK KAPIDA MI?

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, bu verilerin ülkenin büyük bir bölümünde kuraklık riskinin arttığını gösterdiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şubat ayının başlangıcında da istenilen yağışlar alınamadı. Türkiye'nin birçok bölgesinde barajlar, göller ve tarım arazileri yeterli kış yağışını alamadı. İlkbahar yağışlarının da düşük olması halinde hidrolojik ve tarımsal kuraklık kaçınılmaz hale gelebilir. Özellikle su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve kuraklığa karşı erken önlemler alınması gerekiyor.”