Elazığ’ın Baskil ilçesinde kurulan ve bölgede Cumhuriyet Tarihinin en büyük özel sektör yatırımı olan Seza çimento Fabrikası, ulusal basının temsilcilerini ağırladı.

Türkiye’nin en çevreci fabrikası ünvanını taşıyan Seza Çimentoda ulusal basının temsilcilerini ağırlayan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, fabrika ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

FABRİKA ULUSAL BASININ BÜYÜK DİKKATİNİ ÇEKTİ

Elazığ’da kurulan bölgenin en büyük özel yatırımı olan SEZA Çimento Fabrikası ulusal basının büyük dikkatini çekti. Ulusal televizyon kanalları ve ulusal gazeteler Elazığ’daki SEZA Çimento Fabrikasına büyük yer ayırarak, Prof. Dr. Yasemin Açık’ın memleketine yaptığı yatırıma dikkat çekerek örnek gösterdiler.

“HER AŞAMASINDA YER ALDIĞIM, GURUR DUYDUĞUM BİR PROJE”

Basın mensuplarına fabrika ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Açık, “Bu fabrika, Cumhuriyet tarihi boyunca özel sektör tarafından bölgeye yapılmış en büyük yatırım. Bölgede başka büyük yatırımlar var ama hep devlet tarafından yapılan yatırımlar bunlar. Her geçen gün büyüyen ve gelişen yapısıyla hem bölge halkına hem de bölgeye katkılar sunan, proje aşamasından inşaatına kadar her aşamasında yer aldığım, gurur duyduğum bu projeyi sizlerle paylaşmak bana ayrı bir heyecan veriyor” dedi.

“ÇALIŞMALARIMI BU BÖLGEDE YOĞUNLAŞTIRDIM”

Ulusal televizyon ve gazetelerin temsilcilerine yatırıma ilişkin duygularını da anlatan Prof. Dr. Yasemin Açık, “Bu topraklarda doğup büyüyen bir kadın olarak, çocukluğumdan itibaren bölgeler arası gelişmişlik farkı, gelir ve ücret dağılımdaki eşitsizlik, kadın ve erkek arasındaki fırsat eşitsizliğine hep duyarlı oldum. Bu nedenle çalışmalarımı bu bölgede yoğunlaştırdım. Yaklaşık 25 yıl bir halk sağlıkçı olarak her gün bir köyde bir mahallede yada bir televizyon programında önemli halk sağlığı içeren konferanslar, sunumlar yaptım. Bunları yaparken de bu bölgedeki her platformda yer almaya gayret ettim. Örneğin Elazığspor kulübünde 3 dönem yöneticilik yaptım. Elazığ Tenis İhtisas Kulübünün kurucu üyesiyim. 1991 yılında kurulan ve 1998 yılında bakanlar kurulu kararıyla kamu yararı çalışan dernek unvanı alan Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği’nin kurucu üyesiyim ve dernek başkanlığı görevini yürütüyorum. Bir grup arkadaşımızla birlikte 2008 yılında girişimci kadın sayısını artırmak ve kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak adına Elazığ İş Kadınları Derneği’ni kurduk” dedi.

“ULUSLARARASI KADIN ZİRVELERİ YAPTIK”

Kadınların iş dünyasında daha aktif yer almaları için yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Açık, “FIRATSİFED Başkan Yardımcısıyım. 2015 yılı ile 2018 yılları arasında TÜRKONFED Başkan Yardımcılığı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanlığı yaptım. Uluslararası kadın zirveleri yaptık. 2017 yılını kadın yılı ilan ettik. Bu konuda uluslararası zirveler düzenledik. Kadın raporu yayınladık. Bu raporda kadının iş dünyasındaki yeri ve karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri sunduk. Bu önerilerimizin bir kısmı kalkınma programında yer aldı” diye konuştu.

“İNSANLARA DOKUNSUN İSTEDİM”

Aile şirketleriyle hep iş dünyasında yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Açık, projesinin hayat bulması ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Yasemin Açık, “Başlangıcından sonuna kadar bana ait bir projeyi hayata geçirmek istiyordum. Her aşamasında ben bulunmak istedim. Bu öyle bir proje olmalıydı ki hem bölgesel arası gelişmişlik farkının azaltılmasına ve şehrin kalkınmasına hem de ait olma, sahip olma duygularını geliştirerek, toplumsal barışın sağlanmasına hem de yatırımcıların yatırım yapmalarına örnek olsun. İnsanlara dokunsun istedim. Bunları düşününce sanayi yatırımı aklıma geldi. Araştırırken 2011 yılında Çimento Fabrikası kurma kararı verdim. Tüm fizibilete çalışmaları, Pazar araştırmaları gibi alt yapı çalışmalarını yaptım. Yer seçimleri ve finansal alt yapılarını oluşturunca 2014 yılında ilk inşaata başladık” dedi.

“DOĞUP BÜYÜDÜĞÜM TOPRAKLARA VEFA BORCUNU ÖDEMEK İÇİN YAPTIM”

2016 yılında fabrikanın tamamlandığını kaydeden Prof. Dr. Yasemin Açık, “İki yıllık süreç içerisinde hem üretim hem de satış yapmaya başladık. Tabi bu yatırımı benim doğup büyüdüğüm topraklara vefa borcunu ödemek için yaptım. Herhangi bir bölgesel teşvik yoktu çimento sektöründe bu bölgede. Bu fabrikayı herhangi bir liman içerisinde yada İstanbul’da yapsaydım aynı koşullarda yapacaktım. Amacım bu bölgeye katkı sağlamaktı. 250 Milyon dolara mal oldu. Bu yatırımı yaparken üniversiteden üç yıl ücretsiz izin aldım gece gündüz demeden çalışıp, emek verdik. Bitince tekrar üniversitedeki görevime başladım. Bu yıl da üniversitedeki görevimden emekli oldum. Tüm zamanımı fabrikaya ayırmaya başladım” şeklinde konuştu. 

“EN ÇEVRECİ FABRİKAYIZ”

Fabrikanın bulunduğu alanın koşullarından bahseden Prof. Dr. Açık, dağları oyarak, yol, su, elektrik, kanalizasyon getirerek, adeta dağın içerisine fabrika yerleştirdiklerini ifade ederek, “Bacadan çıkan partikül miktarında bizim ülkemizde 50 miligramına AB standartlarında 30 miligram müsaade edilirken, bizim fabrikamızda bir miligram dahi çıkmıyor. En çevreci fabrikayız” dedi.

İŞTE ULUSAL MEDYADA YER ALAN HABERLERİN BAZILARI..