Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Malatya Kale merkezli meydana gelen 5.9’luk depremi değerlendirdi.
AKSOY: BÖLGEDE ÇOK FAZLA FAY VAR VE BUNLAR STRES YÜKLENDİ
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “ Şimdi öncelikle beklendiğini söyleyebiliriz rahatlıkla. Neden çünkü daha önceki yayınlarda da hatırlarsanız 6 Şubat 2023 depreminde iki büyük deprem yaşadığımızı belirttik. Bunun devamının geleceğini belirtmiştik. 6 Şubat 2023 depremleri gerçekten de 400 km’nin üzerinde fayın kırıldığı bir deprem olarak tarihe geçti. Şimdi böyle bir depremin devamının ve yansımasının olması gayet doğal. Sadece 6 Şubat’ta kırılan faylar değil bölgede çok fazla fay var ve bunlar stres yüklendi” dedi.
Prof. Dr. Ercan Aksoy, 5,9’luk depremin Kahramanmaraş depremlerinin tetiklediği bir deprem olduğuna dikkat çekerek; 4, 4,5 ve 5 büyüklüğüne kadar artçı depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.
AKSOY: BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE 4,5 VEYA 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA YAŞAYABİLİRLER
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “ Bugün ki deprem farklı bir fay üzerinde yani bu anlamda 6 Şubat depremlerinin devamı olduğunu yani artçısı olduğunu söyleyemeyiz ama o depremin tetiklediği bir deprem. O depremde stres aktarılan faylardan birinin kırılması sonucu ortaya çıkan bir deprem. Çok sayıda artçı meydana geliyor. Bu da gayet doğal çünkü 5,9 büyüklüğünde bir deprem bu depremin beş mertebesine kadar artçı depremler üretmesi beklenir. İnsanlar birkaç gün içerisinde 4,5 veya 5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşayabilirler” ifadelerini kullandı.
5,9 büyüklüğündeki depremin Doğu Anadolu Fay Zonunda meydana geldiğini belirten Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “Bu depremin Kahramanmaraş depremleri gibi tekrar 6 büyüklüğünde, 6 buçuk büyüklüğünde tetikleyeceği bir manzara söz konusu değil.” dedi.
AKSOY: BUNLAR 6 ŞUBAT’TAKİ STRESİN TETİKLEMESİYLE OLABİLECEK DEPREMLER
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “ Bu depremin Kahramanmaraş depremleri gibi tekrar 6, 6,5 büyüklüğünde etkileyebilecek bir manzara söz konusu değil ama bu büyüklükte deprem olabilir mi olabilir. Bunlar 6 Şubat’taki stresin tetiklemesiyle olabilecek depremler” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Ercan Aksoy, Malatya Kale Merkezli meydana gelen depremin, Tunceli ve Bingöl’de beklenen depremi tetikleyici bir özelliğinin olmadığının da altını çizdi.
AKSOY: PANİK YAPMAYI KORKMAYI GEREKTİRMEYEN BİR DURUM
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “ Yedisu segmentinde yani Erzurum, Tunceli’nin kuzeyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda meydana gelmesi beklenen bir deprem. Uzun zamandır kırılmayan bir parça. Yedisu Segmentinde bekleniyor. Diğeri de uzun zamandır deprem üretmeyen Doğu Anadolu Fay Zonu kırığı üzerinde yer alan Palu ile Bingöl arasında ki bir bölüm. Bu panik yapmayı korkmayı gerektirmeyen bir durum. Elazığ’ın yapı stoğu büyük anlamda yenilendi. Yani risk taşıyan binalar gerek 2020 gerek 2023 depremlerinde yenilendi ya da yenileniyor” dedi.