Palu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün 2016-2017 yılsonu sergisi açıldı. Palu’daki ev kadınları ve genç kızlar el emeği göz nuru eserlerini halkın beğenisine sunuldu.

Sergide bir birinden güzel, çeşit çeşit eserler sergilendi.

Serginin açılışına Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fahri Alakaş, Palu Halk eğitim Merkezi Müdürü Orhan Turgut, Palu Tanıtma Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Saylan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Üreten bir toplum Oluşturmak Gerekiyor”

Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk sergide yaptığı açıklamada, “Halk eğitim merkezi müdürlüğümüzün açmış olduğu serginin açılışını yaptık. Burada kadınlarımızın el emeği göz nuru emeklerini görüyoruz. Çok güzel ürünler yapmışlar. Hepsinin ellerine sağlık. Halk eğitim merkezi dönem boyunca çok güzel çalışmalar yaptılar. Yaklaşık 102 tane kurs açtılar. Bu kurslara 1500 üzerinde kursiyer katıldı. Palu’nun tüm kadınlarına eğitim vermiş durumdayız. Halk eğitim merkezinin amacı da bu. Üreten bir toplum oluşturmak gerekiyor. Üreten toplumun kaynağı da kadınlardır. Biz kadınlarımız ne kadar eğitirsek, onlara ne kadar önem verirsek toplumun da o kadar gelişeceğine inanıyorum. İnşallah bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Burada yapımı zor ürünlerde var. Sedef işlemeciliği var. Sedef işlemeciliği erkek işidir ama burada 25 tane kadınımız kurslara katılıp güzel ürünler elde ettiler.

“Bu tür faaliyetleri devam ettirip farkındalık oluşturacağız”

Burada sadece halk eğitim yaptığı değil belediyemizin, kaymakamlığımızın destek olduğu kurslarda var. Burada seramik ürünler var. Birçok halı işi var. Katılan kursiyerlere teşekkür ediyorum. Emeklerine sağlık. Bu tür faaliyetleri devam ettirip farkındalık oluşturacağız. Elimizden geldiği kadar kadınlarımıza destek vermeye çalışacağız” dedi.

“Sedef İşçiliği Bölgemizde İlk Kez Yapılan Bir Çalışma”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Fahri Alakaş ise, “Halk Eğitim Merkezi’nde daha önce klasik dikiş nakış kursları vardı. Sayın kaymakamlığımızın öncülüğünde Palu’da farklı bir çalışma ortaya çıktı. Sedef işçiliği bölgemizde ilk çalışma.  Bir yıllık süre zarfında kadınlarımız hem işi öğrendiler hem de ürünlerini sergilediler. Bu çalışmamız örnek olacaktır inşallah. Bu kadınlarımız yetiştikçe istihdama, ekonomiye kadınlarımızın da katkıları sağlanmış olacaktır. Kursta emeği geçen kaymakamımıza, halk eğitimi müdürümüze, çalışanlarımıza, usta öğreticilerimize teşekkür ediyoruz. Burada belediyemizin de halk eğitimi ile iş birliği çerçevesinde seramik işçiliği de var. Çok güzel ürünler çıktı ortaya” diye konuştu.

“Palu’nun Tarihine Geri Döndüğünü Görüyoruz”

Palu Tanıtma Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Saylan da, “Ülkemiz 4,5 bin yıllık bir tarihi var. Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bugün burada Palu’nun tarihine geri döndüğünü gördük. Sedef işçiliği Osmanlı döneminden geliyor. Geçmişte Palu ticaret merkezi iken ilçemizde sedef işleniyordu buradan da dünyanın birçok yerine ihracat yapılıyordu. Seramik işçiliği Palu belediyesi tarafından görülmekte. Tarihi eserler tablolar üzerinde nakşetmektedir. Palu’nun meşhur dediğimiz, hanımların el emeği göz nuru, kızlarımızın çeyizlerinde işlediği tel kırma çalışmaları var.  Palu bugün tarihine sahip çıkıyor. İlçe kaymakamız sedef işçiliğini tekrar burada başlatmış oldu. Devletimizin İş-Kur aracılığı ile açmış olduğu kurslarda, evde olan hanım kardeşlerimize iş imkânı sağlamak amacıyla 9, 10 aylık programlarda bu tür çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalarla eminim ki kendi imkânları ile işlerini kuracak ve ilçemizdeki tarihi eserlerde onarıldıktan sonra ilçemiz bir turizm, cazibe merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.

“Bu sanatı aslına uygun olarak yapmaktayız”

Sedef Ustası Arif Koçman yaptığı konuşmada, “Gaziantep sedef el işlemeciliğini Palu’ya getirmemizin nedeni sayın kaymakamımızın öncülüğüyle olmuştur. Halk eğitim merkezi müdürümüz de büyük destekler verdi. Burada bulunma amacımız bu yöre insanına özellikle kadınlara bu sanatı öğretmek. Bu sanatı aslına uygun olarak yapmaktayız. Amacımız yöre halkına işi öğreterek ekonomik destekte bulunmak hem de bu sanatı ilerleterek devamlı olarak yapmalarını sağlamak. Bu yolda başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Bu konuda yardım edenlerden Allah razı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Halk Eğitim Öğretmeni Çiğdem Hekimoğlu, “Kaymakamımızın bize göstermiş olduğu el sanatı ve Gaziantep’ten getirmiş olduğu hocamızla güzel bir çalışma yaptık. Ev hanımları ile birlikte el emeği göz nuru yapmaya çalıştığımız çok güzel emeklerimiz var. Umarım halkımıza ve ilçemize faydamız olmuştur. Emeğimizin karşılığını aldık. Kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“Eski Osmanlı el sanatları ürünlerini Palu’muza da oturtmaya çalışıyoruz”       

Palu Halk eğitim Merkezi Müdürü Orhan Turgut ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şu ana kadar Palu Halk Eğitim Merkezi müdürlüğü olarak 62 branşta yaklaşık 102 kurs açtık. Bu kurslara 1500 kursiyer kaydettik. İlçemizde yeni yeni kurslar getirmeye çalıştık. Kaymakamımızın katkıları ile sedef işlemeciliği kursunu yaklaşık olarak bir 6 ay ön hazırlık yaparak kursu planladık. 2 dönemde kurs açtık. Eski Osmanlı el sanatları ürünlerini Palu’muza da oturtmaya çalışıyoruz. İŞ-Kur il müdürlüğünün desteklerini aldık. İş-Kur il müdürüne de teşekkür ediyoruz.

“Kendilerine gelir getirici faaliyetlerimizi öğrenmiş olacaklar”

Palu halk eğitim merkezi müdürlüğü, Palu Belediye Başkanlığı iş birliği ile seramik işlemeciliği kursunu açtık. Bu gördüğünüz ürünler her yönüyle Palu’ya ait ürünler. Palu’daki genç kızlarımız, ev hanımlarımız evde otururken televizyon karşısında mayışmaktan kurtulacaklar. Kendilerine gelir getirici faaliyetlerimizi öğrenmiş olacaklar. Bu ürünleri hiçbir yere bağlı kalmadan kendi evlerinin köşesinde atölye oluşturmak suretiyle yapabilecek.

Belediye başkanımızın çok büyük katkıları var. Kurulan atölyeler başkanımızın şahsi gayretleri ile maddi imkânları seferber etmesiyle gerçekleşti. İlçemize bu sayede çok güzel kurslar kazandırmış olduk. Sedef kursunun kaynakları kaymakamımız finanse etti. Hem belediye başkanımıza hem kaymakamımıza teşekkür ediyorum.

“Palu’nu tarihi eserlerini, halıya dokuyarak göstermeye çalıştık”

Halıcılık kurslarımızda Palu’nu tarihi eserlerini, unutulmaya yüz tutmuş halıcılık alanında halıya dokuyarak göstermeye çalıştık. Halıdaki eserlerde Palu’muzun köprüsünü tarihi eserlerinin minyatürü işlenmiş.”

Takı imalatçısı Gamze Karabulut, 1 yıldır halk eğitimin kurslarına katıldığını söyleyerek, “İlk başlarda nakış kursuna, sonra ahşap boyama kursuna geldim. Ahşap boyama kursunda ürünler çıkarmaya çalıştık. Halk eğitimi güçlendirmeye çalıştık. Şimdi de takı tasarım kursundayız” dedi.