Onlar inandı ve başardı. Palu’da üç öğrenci, TEOG’da tüm sorulara doğru cevap vererek, bir ilke imza attılar.
Hem ilçenin, hem okullarının hem de ailelerinin gururu oldular. Şevval, Sıla ve Hamza, TEOG’da 120 sorunun hepsine doğru cevap vererek, ilçede tarihe geçtiler.
O öğrencilerden biri Palu Gökdere İzmir Ortaokulu Öğrencisi Şevval Çelik, başarının sırrını anlattı ve sınava girecek olan arkadaşlarına sırrını verdi.
Çelik, “Başarımı planlı çalışmaya borçluyum. Öğretmenlerime, Okul Müdürüme, İlçe milli eğitim müdürüne ve kaymakama çok teşekkür ediyorum. Ara vermeden çalışıyordum. Ara verince dikkatim dağılıyordu. Günde 5-6 saat çalışıyordum Arkadaşlarıma planlı çalışmalarını tavsiye ediyorum. TEOG basit bir sınav stres yapmasınlar heyecanlanmasınlar” dedi.
Ayrıca Şevval Kara, "Kaya Karakaya fen lisesine gitmek istiyorum. Sonra da Tıp Fakültesinde okumak istiyorum. Doktor olmak istiyorum" diye konuştu.
Şevval’in okulunun Müdürü Pınar Kılınç da, öğrencilere güvendiklerini ve bu başarının onları da mutlu ettiğini söyledi.
Kılınç, “ Öğrencimize çok güvendik. İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün desteklerini çok gördük. İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimize kaynak noktasında çok yardımcı oldular. Öğrencimiz kendine inandı. Biz de ona inandık. Gerçekleşti. Öğrencimiz tamamen okulda gördükleri ile bu başarıyı gösterdi. Herhangi bir kursa gitmedi. Biz de başarısına çok mutlu olduk. Bizim de katkımız olmuştur. Ailesi de çok katkıda bulundu. Şevval çok şanslı bir öğrenci. Gökdere zaten çok uzak bir köy. Bu nedenle gittiği başka bir kurs olmadı. Şevval Gökdere’den ilk birinciyi ben çıkaracağım diyordu. Dediği gibi de oldu. Hayalini gerçekleştirdi. İlçelerden de başarılı öğrenciler çıkıyor. Ön yargılar yıkılıyor. Öğrenciler istedikleri zaman başarılı olabiliyor" ifadelerini kullandı.
Atatürk Ortaokulu öğrencisi Sıla Öztürk, başarının sırrını tek kelimeyle anlattı: “İnanmak.” İnadı ve oldu.
Öztürk, “Dönemin başından beri kendime inanıyordum. 1. TEOG’da olmadı ama 2. TEOG’da ilk önce kendime bir hedef koydum. 120’de 120 yapacağıma inanıyordum. Hedefime de ulaştım.
Öztürk, "İlk olarak derslerimde öğretmenlerimi çok iyi bir şekilde dinledim. Hiç aksatmadan kurslarıma katıldım. Okuldan geldikten sonra tekrarlarımı çok iyi bir şekilde yaptım. Günde 6-7 saate varan bir çalışma programı düzenledim. Her gün sıkı bir şekilde çalıştım. Her gün çalıştım. Bir gün çalışıpta bir gün çalışmamazlık yapmadım. Testlerimi çok iyi şekilde çözdüm. Sportif aktivitelerden biraz uzak durdum Televizyon, interneti hayatımdan kısa bir süreliğine çıkardım. Sabırlı bir şekilde elimden geleni yaptım. Gerisini Allah’a bıraktım. TEOG da çok kolay bir sınavmış. Ben bu kadar stres yaptım ama bu kadar kolay olacağını bilmiyordum. Çok kolay bir sınavdı. Hedefime de ulaştım. Stres bana zarar verdi. Ailem çok mutlu oldun. Ailem ve öğretmenlerim çok destek oldular. Yanımda oldular. İlk TEOG da kötü yapmıştım ama yine desteklediler. Hep arkamdalardı" şeklinde konuştu.
Öztürk, "Hedefim bundan sonra Kaya Karakaya fen lisesine gitmek sonra da Genetik Mühendisi olmak" dedi.
Sıla’nın Okulunun Müdürü Mesut Güven de, öğrencilerinin başarısıyla mutlu olanlardan.
Güven, “Öğrencilerimizin başarısı velilerle beraber eğitimci olarak en fazla bizi mutlu etmekte. Onların başarısı ile büyük gurur yaşıyoruz. Sıla kızımıza da bize bu gururu yaşattığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu başarıyı hak eden bir başarı sarf etti. Tamamen kendi imkanları ile okul imkanları ile bu başarıyı hak etti ve ileriki zamanlarda bunu daha ileriye götürecek biz buna inşallah şahit olacağız" diye konuştu.
Sıla’nın babası Ayhan Öztürk ve annesi Ayşe Öztürk de, evlatlarıyla gurur duyuyor.
Ayhan Öztürk, “Çok mutluyum. Benden ziyade üzerinde annesini emeği daha çok. Hocalarının emeği çok. Güzel kurslar vererek, kızımın da gecesini gündüzüne katarak çalışması bu başarıyı getirdi. Çalışmanın sonu başarı" şeklinde konuştu.
Ayşe Öztürk, “Çok duygulandım. Zorluğun meyvesini aldık. Bir öğrencinin temeli iyiyse hiçbir şey önüne geçemez. Kızım çalışmasını gecesine gündüzüne katarak düzenli bir şekilde yaptı. O düzene ben de uyum sağladım. Onun hayatı benim hayatım oldu. Bir araya gelerke yaptık her şeyi" ifadelerinde bulundu.
Anne Ayşe Öztürk, ilkokul mezunu ve okuyamamış ama kızını büyük bir azimle okutmaya çalışıyor.
Öztürk, “Okumayı çok istiyordum Çocuklarımın da okumasını istedim. Sıla’ya hiç çalış demezdim. Sıla’ya ilkokulda çok destek olduğum için okula uyum sağladı. Ben ona disiplinli olmayı öğrettiğim için onu devam ettirdi" dedi.
Anne Öztürk, "Sıla hangi mesleği isterse istesin karışmam. O çalışacak çünkü. O neyi arzu ederse onda çalışabilir. Daha başarılı olur" ifadelerini kullandı.
Palu’nun gururu olan isimler arasında yer alan tek erkek öğrenci Beyhan Ortaokulu Öğrencisi Hamza Bulut, sorumluluğunun farkında ve bu farkındalık olan başarıyı getirmiş.
Bulut, “Bu başarıyı dersi derste dinlediğim için, düzenli tekrarlar yaptığım, planlı ders çalıştım, Üzerimde etkisi olan ailem ve hocalarım da beni etkiliyordu. Sen yapabilirsin kazanabilirsin diyorlardı. Ben başarılı olacağıma ilk günden beri inanıyordum. Sınav çok zor değildi. Biraz heyecanlandım ama iyi geçti. Bundan sonraki hedefim elektrik elektronik mühendisliği okumak istiyorum. Arkadaşlarım sınavı çok büyütmesinler. Kolay bir sınav. Çalışana daha kolaydır. Çalışsınlar" diye konuştu.
Hamza’nın Okul Müdürü Kadir Topçuoğlu, Hamza’nın öğretmenlerinin gözbebeği olduğunu ve bu başarıda ekip işine dikkat çekti.
Topçuoğlu, “ Hamza bütün öğretmenlerimizin göz bebeği. Kendisindeki ışığı biz daha önceden far ettik. Sadece Hamza değil genel olarak diğer öğrencilerimiz de başarılı. Ancak Hamza daha önce hiçbir öğrencinin başarmadığını başardı. 120’de 120 yaparak bizim gurur kaynağımız oldu. Ben bu konuda ekip işinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Asala bireysel olarak başarılı olmak mümkün değildir. Ekipte öğrenci veli öğretmen işbirliğinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bizim çalışmalarımızda bize yardımcı olan mili eğitim müdürümüze ve kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu başarının da bundan sonra bütün öğrencilerimize örnek olmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.
İlçenin başarı çıtasının yükselmesinde emek ve gayret sarf eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Fahri Alakaş, öğrencilerini tebrik ederek, “ Bir gurur tablosu. Hepsiyle gurur duyuyoruz. Hepsini tebrik ediyoruz" dedi.
Palu’da TEOG’da ilk defa çocukların Türkiye şampiyonları arasına girmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade eden Alakaş, başarılarının sadece bununla sınırlı olmadığını kaydetti.
Alakaş sözlerine şöyle devam etti: “Palu’da ilk defa birden fazla çocuğumuz 120’de 120 tam net yaparak Türkiye şampiyonlar arasına girdiler tabi ki sevinçliyiz gurur duyduk. Sadece bireysel olarak değil bireysel olarak başarı yakaladık ama totalde de başarımız iyi noktada. 3 öğrencimiz 120’de 120 yaptılar ama 10 taneye yakın öğrencimiz de 1 ile 3 yanlış arası yaparak derece yaptılar. TEOG ortalamasına göre eğitimde başarı yüzdemizde ciddi anlamda sıçrama yaparak iyi noktalara taşımış olduk. Elazığ da çok iyi noktalarda değildik. Bugün itibariyle Palu yavaş yavaş hak ettiği yeri almaya başladı. Tabi ki yeterli bulmuyoruz. Biz daha yeni yeni eğitimde taşların oturduğunu düşünüyoruz. Daha yeni yol aldık. Bundan sonra da her sene üstüne ekleyerek bu başarımızı inşallah yükselteceğiz. Hedefimiz Türkiye ortalamasını yakalamak."
Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk de, Palu’ya ilki yaşatan öğrencileri, makamında kabul ederek, öğrencilerin başarılarını ödüllerini vererek, kutladı.