GÜNDEM

Milletvekili Erol: 22 Yılda Elazığ’da Kamuya Ait Onlarca Tesisi Özelleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş’e kamuya ait olan tesislerin kapatılması sordu. Milletvekili Erol yaptığı açıklamada, “Milletvekili Erol Keleş’e soruyorum. Bu işletmelere benzer müjde vereceğiniz bir tek üretim tesisi var mıdır?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş’e kamuya ait olan tesislerin kapatılması sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un Yaptığı Açıklama Şöyle:

“Verimliliği, rekabeti ve üretkenliği arttıracağız masalıyla 22 yılda AKP iktidarı Elâzığ’da kamuya ait onlarca tesisi özelleştirdi. Ülkemizin sanayileşme sürecinin yapı taşı olan, halkın vergileri ile kurulan onlarca Kamu İktisadi Teşekkülü satıldı, bu özelleştirmeler sonucunda ülke ekonomisi ciddi yara aldı. Özelleştirilen veya kapatılan onlarca tesis ile birlikte Elazığ’ın ekonomisi de etkilenmiş, kentin ekonomisine adeta kilit vurulmuştur. Yalnızca ülkenin sanayileşme süreci için değil, KİT’ler aracılığıyla üretilen mal ve hizmetlerin piyasa koşullarından daha uygun şartlarda halka sunulması sosyal devlet ilkesinin gerçekleşmesinde de önemli bir yere sahipti. Özelleştirmelerin Elazığ için başka bir olumsuz sonucu ise istihdamın düşmesidir.

Erken cumhuriyet döneminde devletçi ekonomi anlayışının en önemli hedefi KİT’ler aracılığı ile bölgesel istihdamın sağlanarak, işsizliğe çözüm bulunmasıydı. Bu amaçla halkın vergileriyle Türkiye’nin her bir yanında devlet eliyle sanayileşme hamlesi gerçekleştirilmiştir. 22 yılın sonunda bugün geldiğimiz durum itibariyle, Elazığ’da onlarca kamu malı satılmış, kent ekonomisinde ciddi bir daralma yaşanmıştır. Elazığ 40- 50 yıl önce bölgenin yükselen değeri, göç alan bir kenti iken nitelikli ve genç nüfusunu dışarıya gönderen bir kent haline gelmiştir.”

Cumhuriyet hükümetlerince şehre kazandırılıp da AKP iktidarında özelleştirilen veya kapatılan Kamu İktisadi Teşekkülleri.

1. Azot – Süperfosfat Fabrikası

2. Sodyum Bikromat Fabrikası

3. Ferrokrom

4. Etibank Bakır Maden Tesisleri

5. İplik ve Dokuma Fabrikası

6. Yem Fabrikası

7. SEK Elazığ Süt Ve Süt Mamülleri

8. EBK A.Ş. Elazığ Et Kombinası,

9. Çukobirlik Pamuk Fabrikası

10. Karadeniz Birlik Yağ Fabrikası

11. Keban Plastik Boru Fabrikası

12. El-Beton Fabrikası

13. Çimento Fabrikası

14. Kağıt Fabrikası

15. Hazar Hidroelektrik Santrali

16. Zirai Donatım Kurumu (1952)

17. Köy-Tür

18. Türk Telekom

19. Elazığ Şarap Fabrikası

20. TEKEL Elazığ Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğü

21. TEDAŞ Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş

22. Sümerbank Satış Mağazası

23. GİMA

24. Ray Sigorta

25. Makarna Fabrikası

26. Un Fabrikası

27. Oksijen Fabrikası

28. Bitkisel Yağ Fabrikası

29. Elazığ Betonit Fabrikası

30. Elaziz İpek ve İplik T.A.Ş

31. Şayak Kumaş İmalathanesi (1929-1930) Orduya Kumaş dokurdu.

32. Keban İlçesinde Gümüş Maden İşletmesi

33. Etibank, Keban Simli Kurşun İşletmesi

34. Ağın Deri Fabrikası

35. Eti Krom

Yüzlerce Milli Emlak, arsa ve mülkiyetler:

Şimdi ilimiz Milletvekili Erol Keleş’e soruyorum. Bu işletmelere benzer müjde vereceğiniz bir tek üretim tesisi var mıdır?