GÜNDEM

Milletvekili Açıkkapı: Kayıt Dışıyla Mücadele Sürecek

AK Parti Elazığ Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ejder Açıkkapı, TBMM Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi’nin vermiş olduğu araştırma önergesi üzerine AK Parti Grubu adına konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi kayıplarının önlenmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Açıkkapı, 2815 büyük mükellefin vergi incelemesinde olduğunu hatırlattı.

Milletvekili Açıkkapı, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: Sayın Başkan , Sayın Milletvekilleri, CHP’nin grup önerisi üzerine AK Parti grubu adına söz almış bulunuyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı Veri Denetim Kurulu Risk Analiz sistemi üzerinden tespitlerde bulunmuş, 2815 büyük mükellefin vergi incelemeleri sürüyor. Vergi inceleme istatistikleri de yine kamuoyu ile paylaşılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığının mükellef bazında detaylı vergi , detaylı bilgi paylaşması mümkün değildir. Ancak bahse konu, muhataplar arzu ederlerse açıklama yapabilirler. Dün gece TBMM Genel Kurulunda önemli bir düzenleme kabul edildi. Vergide etkinlik ve adaletin güçlendirilmesini sağlayacak olan bu paketle vergi cezaları artırılacak, istisna ve indirimler kaldırılacak. Kayıt dışı ekonomiyle daha güçlü şekilde mücadele edilecektir.  Bu paketle birlikte istisnalar nedeniyle ödenecek vergi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getiriliyor. Buna göre kazançlarından istisna ve indirimler düşülmeden önceki kazançlar üzerinden de yine yüzde 10 asgari vergi ödeyeceklerdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi incelemeleriyle, saha denetimleriyle kayıt dışıyla mücadeleye devam etmektedir. Vergi kanunlarına uymayan mükelleflerle ilgili olarak, yasal işlemler istisnasız uygulanmaktadır. Bu düzenlemede vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler verilecek, mücadeleye destek olacak şekilde kanunda yer almaktadır. Yine yap işlet devret proje yatırımlarında vergi oranı yüzde 25’den yüzde 30’a çıkarılmıştır. Yüce meclisimizi, gazi meclisimizi saygıyla, hürmetle selamlıyor, hayırlı çalışmalar diliyorum.