Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkıp komşu ülkelere de yayılmasının ardından maymun çiçeği virüsü için iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti.

Acil durum komitesi dün, salgınının "endişe verici bir uluslararası halk sağlığı acil durumu" olup olmadığı konusunda toplandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus "Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açık" dedi.

8 AYDA 500'DEN FAZLA ÖLÜM

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği virüsüyle ilgili vakaların 10 yıldan uzun süredir bildirildiğini kaydeden Ghebreyesus, her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı artışın yaşandığını kaydetti.

Ghebreyesus, "Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı" dedi.

NASIL BULAŞIYOR?

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

Yakın temas yoluyla yayılan maymun çiçeği virüsü genellikle hafif seyrediyor ve nadir durumlarda ölümcül oluyor. Virüs grip benzeri semptomlara yol açıyor.

BELİRTİLERİ NELER?

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

TEDAVİSİ ŞU AN YOK

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

Toplumsal Cinsiyet Eğitimi Devam Ediyor Toplumsal Cinsiyet Eğitimi Devam Ediyor

Afrika Birliği'nin önceki gün Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmesinin ardından kıta ile ilişkiler merek altına alındı.

AFRİKA'DAN UÇUŞLAR SÜRÜYOR

Sosyal medyada Kongo ve çevresindeki ülkelerden Türkiye'ye uçuşların sürdüğüne dair paylaşımlar yapılırken bir önlem alınıp alınmadığı konusunda endişeler dile getirildi.

SAĞLIK BAKANI: TAKİP EDİYORUZ

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" bilgisini paylaştı.

Muhalefet de virüse karşı bir önlem alınıp alınmadığını sordu.

BİNLERCE AFRİKALI ÖĞRENCİ GELECEK

CHP eski milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul'un sığınmacı haritasına dikkat çekerek Türkiye'deki Afrikalı üniversite öğrenci yoğunluğuna işaret etti.

Tekin "Üniversiteler açıldığında Afrika ülkelerinden Türkiye’ye binlerce öğrenci gelecek. Gereken önlemler alındı mı?" diye sordu.

TÜRKİYE'DE KAÇ AFRİKALI ÖĞRENCİ VAR?

Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'nın uluslararası vakıflardan paylaştığı verilere göre Afrikalı öğrencilerin eğitim için tercih sıralamasında 8. sırada bulunan Türkiye'yi 2020'de 28 binden fazla Afrikalı öğrenci eğitim için tercih etti. 2023 yılında ise toplam 61 bin Afrikalı öğrenci Türkiye'de eğitim aldı.

TOPLAM SAYI 350 BİN 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ise geçen mayısta yaptığı açıklamada Türkiye'de 350 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü söylemişti. Prof. Dr. Özvar "Hedefimiz, uluslararası öğrenci sayımızı önümüzdeki yıllarda daha da artırabilmektir" demişti.  

Editör: Batuhan Baskal