Kalbimdeki Doğa’ Projesi’ dolayısıyla Karakoçanlı genç Ziraat Mühendisi Merve Gülistan Aydın Afrika’ya gitti.

BURADA İNSANLARA BALIK VERMEK YERİNE BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORLAR

Merve Gülistan Aydın’ın açıklamasında, “Amacım sürekli yardım edilen bir yoksulluk değil bu yoksulluğu bitirmeye ya da azaltmaya yönelik kalıcı projeler üretmekti  Aydın, Dreams Of Children Foundation Derneği’nin kurucusu Mahmut Ensari Caymaz ile birlikte Afrika’da açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgelerde ziraat eğitimi vererek köylerde sürdürülebilir tarım faaliyetleri oluşturmaya çalışıyor. Burada insanlara Balık vermek yerine balık tutmayı öğretiyorlar. Afet bölgelerinde yardıma ihtiyacı olan hayvanları kurtaran Merve Gülistan Aydın, şimdi de ‘Kalbimdeki Doğa’ projesiyle Afrika’ya el uzattı. Projenin amacı, açlık riski olan köylerde tarım ve hayvancılık yapmak...Son yıllarda deprem, yangın gibi doğal felaketlerde bölgeye giderek yardıma ihtiyacı olan hayvanları kurtarmak için çalışmalar yürüten Merve Gülistan Aydın, ‘Kalbimdeki Doğa’ isimli proje için bir aydır Doğu Afrika ülkesi Malawi’de.

“KALBİMDEKİ DOĞA” PROJENİN AMACI VE HEDEFLERİ

Malavi Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alan ve denize kıyısı bulunmayan dünyanın en fakir 4.cü ülkesidir. Dreams Of Children Foundation derneğinin kurucusu olan Mahmut Ensari Caymaz ile Ziraat mühendisi Merve Gülistan Aydın’ın yaptığı bu projede amaç bölge halkını tarım ve hayvancılık konusunda eğiterek uzun dönemde kendi gıda ihtiyaçlarını gidermelerini ve gelir elde etmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda, okuldaki öğrencilere temel botanik eğitimi vermek ve bölgedeki yetişkin halkı ise tarım ve hayvancılık konusunda eğitmektir. Hedefimiz, çocukların kendilerini bilim öğrenme alanında değerlendirerek, kendilerine ait bilimsel bir kimlik oluşturmaları, içinde bulundukları doğa kaynaklarını daha verimli kullanmaları, hijyeni öğrenmeleri ve normal eğitim koşullarında eğitim almalarını sağlamaktır. Bölge halkının da tarımsal üretim anlamında eğitilerek öncelikle kendi zaruri ihtiyaçlarını karşılaması sonrasında ise ekonomik bir gelir kaynağı oluşturmasını sağlamaktır.

“KALBİMDEKİ DOĞA” PROJENİN GEREKÇESİ

Bölgede hüküm süren yoksulluk, halkın ekonomik olarak gelir sağlamasından ziyade kendi zaruri ihtiyaçlarını bile karşılamamalarına sebep olmaktadır. Bölgede oldukça verimli topraklar mevcuttur. Doğru bir üretim planlamasıyla fazlasıyla bitkisel ürün elde edilmesi ön görülmektedir.

BİZ ŞİMDİ BURADA NE YAPIYORUZ?

Merve Gülistan Aydın: Merhaba ben Merve Gülistan Aydın. Buraya arkadaşım Mahmut Ensari’nin daveti üzerine geldim. Zaten Afrika hayalimdi ama böyle bir projenin ortağı olarak gelmek elbette çok daha anlamlı oldu benim için. Hem maneviyatım hem mesleğim adına inanılmaz deneyimler yaşadım. Arkadaşım Ensari ile yaptığımız görüşmelerde istedik ki bu insanlara balık vermeyip balık tutmayı öğretelim çünkü kalıcı bir fayda ancak bu şekilde sağlanabilirdi. Tam da bu amaçla “KALBİMDEKİ DOĞA” projesini başlattık. Bu projeyle 2-3 köyün faydalanabileceği ortak lokasyonlardaki arazilere meyve bahçeleri kurup olabildiğince çok kişinin faydalanmasını sağlamayı planladık. Bunun yanında zaten Ensari’nin daha önce başlatmış olduğu süt keçisi projesini de projemize ekleyerek ailelere süt ve süt ürünlerini de sağlayabilecekleri bir kaynak kazandırmış olduk. Aynı zamanda keçiler doğum yaptıkça aile elindeki fazla keçiyi satıp ekonomik gelir sağlayabilmektedir. Bugün Afrika’da 21 ci günüm. Arkadaşım Ensari’nin kendi imkanlarıyla yaptırmış olduğu 3-4 köyün öğrencilerinin eğitim göreceği okulu, ekolojik bir okula çevirip peyzaj çalışmalarını çocuklarla birlikte yaptık.

BİNLERCE KİŞİ FİDAN BAĞIŞLIYOR

Bağışçıların desteğiyle 2 farklı köye 1200 adet fidan dikimi gerçekleştirdik. Mango, limon, Guava ve Portakal fidanlarından oluşan bu bahçedeki her fidanının üzerine bağışçısının ismini yazarak yanında fidanı diktiğimiz çocukla fotoğrafını ilettik. Bu onları çok daha fazla duygulandırmış olmalı ki şuan binlerce kişi fidan bağışı için sıra bekliyor. Afrika’ya ilk gelişimdi ama artık sık sık gelip gideceğim bu ülkede görüp şahit olduklarım kalbime öyle bir yer etti ki tüm fiziksel zorluklarına rağmen, burayı hayatımın en güzel köşesine koydum. Ve böyle bir projede bütün imkânlarını seferber eden 6 yıldır buradaki halk için çok güzel işler yapan arkadaşım Ensari’ye de sizin vesilenizle teşekkür etmek isterim. Umarız daha çok bahçeler kurar, daha çok çocuğun hayatına dokunuruz. Çünkü biliyorum ki bizi, toprağa ve eğitime kattığımız değer kurtaracak” ifadeleri yer aldı.

CAYMAZ; KÖY HALKINA TARIM EĞİTİMLERİ VE ÇOCUKLARA UYGULAMALI BOTANİK EĞİTİMLER VERDİK.

6 yıldır bölge halkı için çalışmalar yapan  Dreams Of Children Foundation Derneğinin Kurucusu Mahmut Ensari Caymaz da, “Merhaba ben Dreams Of Children Foundation derneğinin kurucusu Mahmut Ensari Caymaz. Yaklaşık 6 yıldır bölge halkı için çalışmalar yapmaktayım. Merve arkadaşımın da bahsettiği gibi en büyük amacım sürekli yardım edilen bir yoksulluk değil bu yoksulluğu bitirmeye ya da azaltmaya yönelik kalıcı projeler üretmekti. Bu düşünceyle ortak paydada buluştuğum Ziraat mühendisi arkadaşım Merve’nin de teknik bilgilerinden faydalanarak, bu anlamlı projeyi başlattık. Hem köy halkına tarım eğitimleri verdik, hem çocukların kendi düzeyinde anlayabilecekleri uygulamalı botanik eğitimler gerçekleştirdik, hem de ekolojik okulumuzun eksiklerini tamamlayıp peyzaj çalışmalarını yaptık. Hedefimiz 2 farklı köyde kurmuş olduğumuz bu gönül bahçelerini daha çok köyde, daha çok alanda gerçekleştirip çok daha fazla insana fayda sağlamaktır. Ayrıca onca işinin arasında ve tüm bu fiziksel zorlukları göz önünde bulundurarak çalışmalarımıza her anlamda katkı sağlayan arkadaşım Merve’ye de çok teşekkür ederim” dedi.