İSTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Kadınlar, taşımacılık sektöründe şartların iyileştirilmesiyle "erkek mesleği" olarak görülen şoförlükte daha fazla istihdam edilmeyi bekliyor.

Lojistik sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum örgütü CILT'in (Tescilli Lojistik ve Taşımacılık Enstitüsü) kadın kanadı WiLAT (Lojistik ve Taşımacılıkta Kadınlar) öncülüğünde hazırlanan "5 yılda 5 bin kadın sürücü seferberliği" projesi, kadınları sektörün merkezine dahil etmeyi, daha iyi koşullarda çalıştırabilmeyi ve lojistik alanındaki ihtiyaca yönelik görünürlüğünün artırılmasını amaçlıyor.

Kadınların lojistik sektöründeki geleceği ve kadınların sektördeki ihtiyaçlarına ilişkin beklentilerini CILT Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız, Türkiye’nin ilk kadın ağır vasıta şoförü Leyla Ağaçkoparan ve şehirler arası otobüs şoförü Fatma Şahin Atabek, AA muhabirine anlattı.

Kadınların istihdamının son dönemde artışının ardından pek çok alanda çalışmaya başladığını, bu alanlardan birisinin de lojistik sektörü olduğunu dile getiren Akyıldız, lojistik sektöründeki şartların iyileştirilmesi ve halihazırda istihdam edilen kadınların sayısının artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Gerek özel sektör gerek kamuda kadınların istihdamının artırılması için "5 yılda 5 bin kadın sürücü seferberliği" projesinin hayata geçirildiğini aktaran Akyıldız, bu projenin, kadınların lojistik sektöründeki görünürlüğünün artırılması ve onlar için şoförlük mesleğinin cazip bir meslek hale getirilmesi için önemli bir eşik olduğunu ifade etti.

Akyıldız, "Sektörde gerçekten büyük bir istihdam açığı var. Özellikle yük taşımacılığı alanında sürücü olmadığı için çalıştırılamayan çok ciddi bir araç sayısı var. Erkek egemen bir sektör evet ama bu proje erkeklerin elindeki bir mesleği alıp kadınlara vermeyecek, o ihtiyacı kadınlarla tamamlayacak. Kadınlara ve o vesileyle ailelere daha parlak bir gelecek sağlamak amacımız var. Dolayısıyla erkekler tarafında, sürücüler tarafında, iş verenler tarafında ve kamu tarafında herkesin ihtiyaç olduğu için gönülden desteklenen bir proje oldu." şeklinde konuştu.

- "Direksiyon tutabilen her kadını gördüğümde kendi başarım gibi seviniyorum"

Türkiye'nin ilk kadın ağır vasıta şoförü olarak bilinen Leyla Ağaçkoparan, kadınların istihdamının önünü açan ve halihazırda lojistik sektöründe bulunan kadınlara ilavelerin yapılacağı bu projenin kendisini çok mutlu ettiğini, özellikle Türkiye'nin tır kullanan ilk kadın ağır vasıta şoförü olmasının kendisinde daha büyük bir gurura sebebiyet verdiğini dile getirdi.

Geçmiş dönemlerde çok daha zorlu koşullarda çalışan kadın şoförlerin, bugün çok daha iyi imkanlarda çalışabildiğini gördüğünde, "Keşke ben de bugünlerde çalışabilseydim" dediğini söyleyen Ağaçkoparan, "Bu mesleğe gönül veren kadınlar tüm zorluklara rağmen çok başarılı işler yapabiliyor. Kadınlara yaşam hakkı, kendi ayakları üzerinde durma hakkının verilmesi çok önemlidir. Ben şu anda direksiyon tutabilen her kadını gördüğümde kendi başarım gibi seviniyorum. Çünkü bu yaptığımın ne kadar doğru olduğu, çok daha iyi şartlar altında çalışabiliyor olması beni mutlu ediyor. Geçmişte çok zor koşullarda olan bu sektör, artık kadınların da rahatlıkla yapabileceği bir konuma ilerliyor ülkemizde." ifadelerini kullandı.

Elazığ'da uyuşturucu operasyonlarında yakalanan 5 şüpheli tutuklandı Elazığ'da uyuşturucu operasyonlarında yakalanan 5 şüpheli tutuklandı

Özellikle kadınların araç kullanması ile ilgili Türkiye'de var olan tartışmaların ışığında, kadınların ağır vasıta şoförü olabilmesinin de bir tabu olarak görüldüğünü ancak bunun da kırılmaya başladığını aktaran Ağaçkoparan, kimi kadınların bu mesleğe heves ettiğini ancak çevreden gelen baskılar nedeniyle yapamadığını ancak bunlara kulak asmadan bu işin peşinden gitmeleri, pes etmemeleri gerektiğini kaydetti.

Ağaçkoparan, şöyle devam etti:

"Einstein bile söylemiş, 'atomu parçalamak, ön yargıları yıkmaktan daha kolaydı' diye. Ön yargılarımız var, gelenekçi bir toplumsal yapımız var. Merhum babam ve ailem bana çok destekçi oldu ama herkes aynı imkanı bulamayabiliyor. Ne işin var erkek ortamında şeklinde bakılıyor ama bu bir meslek, bu ekmek. Çok değerli bir meslek hem de. Buna kulak asmadan yolunda ilerlemeli kadınlarımız ve neler yapabileceklerini göstermeli. Mesleğimiz sosyal imkanları ve koşulları ile çok daha sevdirilecek çok daha cazip bir meslek haline gelecektir. Geriye sadece kadın şoförlere toplumumuzun alışması kalıyor. Bu da elbette ki olacaktır."

- "Kulağınızı kapatıp mesleğinizi ve kendinizi en ileri götürmek için çalışın"

Şehirler arası otobüs şoförlüğü yapan Fatma Şahin Atabek ise her kadının kolaylıkla bu mesleği yapabileceğini, korkmadan, eleştirilere kulak asmadan daima ileriyi hedefleyerek lojistik ve taşımacılık sektöründe çok daha iyi yerlere gelebileceğine dikkati çekti.

Otobüs şoförlüğü yapmanın kendisi için bir hayal olmadığını, iş aradığı sırada mecburiyetten bu mesleğe başladığını ancak seyahate olan tutkusu sayesinde mesleğini çok sevdiğini, bugün ise kendi markasını kurup kadın dostu bir lojistik, taşımacılık şirketinin sahibi olmayı düşleyecek duruma geldiğini belirtti.

Ailesinden gördüğü desteğin yanı sıra çalıştığı kişilerin de her zaman kendilerine karşı çok anlayışlı, iyi niyetli ve motive edici şekilde yaklaştıklarını ifade eden Atabek, şunları kaydetti:

"Zorluklarla karşılaşsam da gördüğüm destek sayesinde bugün bu hayallerin peşinde koşabiliyorum. Şimdi eğer benim hayalim değilken ben bunu başarabildiysem, hayali olanların neler yapabileceğini siz düşünün. Benim hayalim değildi ama ehliyetinden tutun diğer belgelere kadar bunların hepsi bir meşakkatti. Tabi bana da herkes 'çok iyi ettin iyi ki bu mesleği seçtin' demedi. Herkes 'hayır, ne yapıyorsun' dedi hatta kaba tabirle aşağılandığımız zamanlar bile oldu bu mesleği yaptığımız için. Ama bu bir iş. Eğitimini aldığım bir mesleğim yoktu ve şoförlük bana yapabileceğim bir iş gibi geldi. Seyahati sevmem de buna eklenince bugün olduğum yere geldim. Bugün olduğum yerde kaptanlık yaparken, bir yandan da bir gün kendi şirketimi kurup araçlarımda kadın şoförleri çalıştırabilmeyi hayal ediyorum. Kadınlarımız pes etmesin yeter ki yoluna devam etsin."​​​​​​​

Kaynak: aa