GÜNDEM

İş Dünyası Enflasyon Rakamlarını Masaya Yatırdı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ tarafından düzenlenen toplantıda; "Enflasyon düzeltmesi ve vergi kanunlarındaki” değişiklikler uzmanlar tarafından üyelere anlatıldı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ tarafından düzenlenen toplantıda; "Enflasyon Düzeltmesi ve Vergi Kanunlarındaki değişiklikler konuşuldu.

Toplantıya,  MÜSİAD Üyesi, Emekli Vergi Başmüfettişi, Yeminli Mali Müşavir Oktay GÖKTÜRK katıldı.

Göktürk; 31.12.2023 tarihli mali tabloların, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacağını belirterek, özkaynakları güçlü olan kurumlarda enflasyon düzeltmesinin dönem karını ve kurumlar vergisi matrahını azaltacağını kaydetti.

Göktürk, “2024 hesap dönemi ilk geçici vergi döneminden itibaren, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı düzeltme farkları vergi hesabında dikkate alınacağından, özkaynağı güçlü, parasal olmayan aktif varlığı daha düşük olan işletmelerde zarar artırıcı sonuç doğuracak, vergi matrahları fark kadar azalacaktır. Buna karşılık parasal olmayan aktif varlıkları güçlü, finansmanını borçlanma ile yapan, özkaynağı düşük işletmelerde ise, enflasyon düzeltmesi kar artırıcı sonuç doğuracak, vergi matrahlarını artıracak ve ilave vergi hesaplamaları gerekecek ve öz kaynakları düşük, yatırımlarını yeni borçla finanse eden reel sektör, 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon düzeltmesi nedeniyle, henüz gerçekleşmemiş kazançları üzerinden vergi ödemek zorunda kalacaklar” dedi.