Türkiye’de artan enflasyon, hane halkının temel harcamalarına da doğrudan yansıdı. Yükselen gıda fiyatları nedeniyle vatandaşların market harcamaları son iki yılda yüzde 160 oranında artarken, 2024’te gıda harcamaları hane bütçesinden en büyük payı aldı.

Sözcü gazetesinin haberine göre, Ipsos tarafından yayımlanan "Hızlı Tüketim Ürünleri" raporu, hane halkının gıda alışverişine ayırdığı bütçenin rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu. 2022 yılında 88 TL olan ortalama sepet büyüklüğü, 2023'te yüzde 72 artarak 152 TL’ye yükseldi. 2024 itibarıyla ise bir alışverişte harcanan ortalama tutar 229 TL’ye ulaştı. Bu rakam, iki yıl öncesine göre market harcamalarının yüzde 160 oranında arttığını gösteriyor.

MARKET ALIŞVERİŞİNİN %83’Ü GIDA ÜRÜNLERİNE GİDİYOR

Rapora göre, tüketicinin yaptığı her 100 TL’lik harcamanın 83 TL’si gıda ve içecek alımlarına ayrılırken, kişisel bakım ürünlerine 9 TL, ev bakım ürünlerine ise 8 TL harcandı.

Tüketiciler, ekonomik koşullar nedeniyle indirim marketlerine daha fazla yönelirken, alışveriş sepetlerinde markalı ürünlerin payı yüzde 54, açık ürünlerin payı yüzde 24, market markalı ürünlerin payı ise yüzde 22 olarak kaydedildi.

BEYAZ ET VE YOĞURT ALIŞVERİŞİ AZALDI

Gıda alışverişinde değişen tüketim alışkanlıkları da dikkat çekti. En çok tercih edilen 20 ürün kategorisinde kırmızı et yer almazken, 2024’te beyaz et alışverişinde yüzde 3, yoğurt alışverişinde yüzde 2, kağıt ürünlerinde ise yüzde 8,3’lük bir düşüş yaşandı.

36.Vergi Haftası Kutlamaları 36.Vergi Haftası Kutlamaları

Yüksek enflasyonun etkisiyle temel gıda harcamalarının giderek büyüdüğü ve tüketicinin bütçesini zorladığı bu süreçte, vatandaşların uygun fiyatlı marketleri daha fazla tercih ettiği gözlemlendi.