Eğitimde yeni müfredat çalışmalarının son aşamasına gelindi. Yeni öğretim programlarına ilişkin detaylar, bu ay açıklanacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak müfredat, kademeli olarak uygulanacak.
Ders içerikleri sadeleşecek, saatlerde değişiklik olmayacak. Uygulama, 2024-2025 eğitim öğretim yılında 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıflarda başlayacak.
Yeni müfredatın sloganı; 'İyi insan yetiştirmek' olacak. Güncellenen müfredatla birlikte ders içerikleri de değişecek. Konular sadeleştirilecek. Öğrencilerin, öğrendikleri bilgileri günlük hayatta kullanmalarının önü açılacak.
Özcan Türkoğlu, “Ana düşünce aslında iyi insanlar yetiştirmek. Doğru toplumu şekillendiren insanın sağlıklı olması temel hedef. İnsanı, insani yönleri baz alarak eğitmek ama biz son yıllarda sınava dayalı bilgisayarı öğrenmeye dayalı yapmış olduğumuz bu öğrenmeler. İnsani kısmını biraz geri planda bırakmış olabiliyor. Dolayısıyla da bence vicdan boyutunun geliştirebilmesi adına çocuklarımızın iyi insan olmaları çok önemlidir” dedi.
Yeni müfredatta, 'Bütünleşik Eğitim Modeli' esas alınacak. Öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini destekleyen sistem oluşturulacak. Öğrenciler, proje geliştirmeye teşvik edilecek. Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak olan müfredatta seçmeli ders sayısı da artırılacak.
Özcan Türkoğlu, “Biz eğitim-öğretim deriz. Biz genele terbiye ve eğitim kısmını es geçtik son zamanlarda öğretime ve bilgisayarla öğrenmeye ağırlık verdik. Dolayısıyla çocuklarımız sınavlarda çok başarılı oldular. Çok iyi meslekler edindiler. Ama bakıyoruz çok iyi işler yapıyorlar ama insanı yönü zayıf olabiliyor. İnsan olabilmenin temel şartı hem duyusal hem bilişsel hem sosyal her türlü yönüyle geliştirmek kıymet arz ediyor” dedi.
Yeni müfredatı değerlendiren İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve ELFED Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Özcan Türkoğlu, 'İyi insan yetiştirmek' sloganlı yeni müfredatta ailenin ve okulun iş birliği içerisinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özcan Türkoğlu, “ Eğitim malumunuz eğriyi düzeltme sanatıdır aslında. Öğretmenlerimizde bir usta ehliyeti içinde süreci yönetmek durumundadır. Bizde şöyle bir yanlış algı var aslında, çocuk aslında okula başladığında eğitim öğretime başlamıyor. Çocuk aslında anne karnına düştüğü zaman eğitim öğretim de başlıyor. O çocuğun beslenmesi, ailedeki büyüklerden kendi ebeveynlerden aldığı eğitim çok çok önem arz ediyor. Sadece okula bu işi bırakırsak yanlış yaparız ama sadece aileye de bırakırsak yanlış yaparız. Bu süreç bir bütünseldir. Ailede, okulda ortak hareket ederse doğru davranışa dönüşür. Biz okulda çocuğun, evladın veya gençlerin bu davranış yanlıştır lütfen buna dikkat edelim dediğimiz nokta da eğer çocuk bunu ailesinde görmüyorsa ailede söylenen şey dikkate alınmıyorsa maalesef davranışa gözükmüyor” dedi.