Kılıç yaptığı konuşmada biyoteknik mücadele yöntemini anlattı.

KILIÇ: YÖNTEMİN KULLANILMASI İÇİN ZARARLININ İYİ TANINMASI, BİYOLOJİSİNİN BİLİNMESİ VE TECRÜBELİ OLMAK GEREKİR

İl Müdürü Kılıç burada bir konuşma yaparak; “ İlimizdeki yaklaşık 110 bin dekar bağ alanından yılda 95 bin ton üzüm üretimi gerçekleşiyor. Bu alanlarda üreticilerimiz daha çok geleneksel yöntemlerle mücadele yapsa da günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ilaç kullanımını azaltan yöntemleri uyguluyor. Biyoteknik mücadele dediğimiz bu yöntem, bazı doğal ve yapay maddeleri kullanılarak zararlıların davranışlarını, biyolojik ve fizyolojik yapılarını etkileyerek yapılan tarımsal mücadele yöntemi. Mücadelede çeşitli hormonlar, tuzaklar, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi önleyiciler ve en çok da çiftleşmeyi engelleyen feromonlar gibi bazı maddeler kullanılmaktadır. Yöntemin kullanılması için zararlının iyi tanınması, biyolojisinin bilinmesi ve tecrübeli olmak gerektiğini” söyledi.

KILIÇ: 100 DEKARLIK ALANDA BAŞLAYAN BU MÜCADELE BUGÜN 2 BİN DEKARIN ÜZERİNE ÇIKTI

Kılıç konuşmasının devamında; “İlimizde Biyoteknik mücadele yöntemi 2013 yılında bağda salkım güvesine karşı uygulanmaya başladı. Yapılan ilk deneme ile modelin avantajları görüldü ve 2014 yılından beri yürütülen bu mücadele yöntemi ile güvenilir gıdaya, temiz çevreye ve doğal dengeye çok önemli katkılar sundu. 100 dekarlık alanda başlayan bu mücadele bugün 2 bin dekarın üzerine çıktı” dedi.

Program, örnek çiftçinin bağına Biyoteknik mücadele kapsamında feromon tellerin asılması ve Tahmin Uyarı İstasyonunun kontrol edilerek, salkım güvesi tuzaklarının izlenmesi ile son buldu.