İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, sağlıklı bireylerde tahlil sonuçları normal olduğu sürece gereksiz vitamin takviyesinin hem vücuda zarar verebileceğini hem de ekonomik yük oluşturacağını söyledi.

“VİTAMİN EKSİKLİĞİ OLMADAN TAKVİYE KULLANMAK ANLAMSIZ”

Prof. Dr. Gönen, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri büyük ölçüde doğal besinlerden alabildiğini belirtti. Özellikle B vitamini tahıllarda ve sebzelerde, C vitamini meyvelerde, magnezyum ise ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Ancak, bazı durumlarda vücutta emilim bozukluğu yaşanabileceğini vurgulayan Gönen, çölyak hastalığı ve glütene duyarlılık gibi bağırsak rahatsızlıklarının vitamin eksikliğine yol açabileceğini ifade etti. Bu tür durumlarda doktor kontrolünde takviye kullanımının gerekebileceğini belirtti.

3993926

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT

D vitamini konusuna ayrı bir parantez açan Gönen, bu vitaminin ana kaynağının güneş ışığı olduğunu ve özellikle haziran, temmuz, ağustos aylarında saat 11.00-15.00 arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın D vitamini sentezi açısından önemli olduğunu söyledi. Ofislerde ve kapalı alanlarda uzun süre çalışan bireylerin D vitamini eksikliği riski taşıdığını, bu nedenle doktor kontrolünde takviye alabileceklerini ifade etti.

"BİLİNÇSİZ KULLANIM BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR"

Prof. Dr. Gönen, bilinçsizce alınan vitaminlerin vücuda ciddi zararlar verebileceği uyarısında bulundu. Böbreklerin gereksiz yük altına girebileceğini ve böbrek hasarına yol açabileceğini vurgulayan Gönen, "Bir eksiklik olmadığı sürece B vitamini, D vitamini veya C vitamini gibi takviyeler almak hem sağlık açısından hem de maddi olarak gereksizdir" dedi.

Özellikle sosyal medyada sıkça gündeme gelen magnezyum takviyeleriyle ilgili de yanlış algılar olduğunu belirten Gönen, magnezyumun büyük oranda besinlerden alınabildiğini ve ancak tahlil sonuçları eksikliği gösterdiğinde doktor tavsiyesiyle takviye alınması gerektiğini ifade etti.

"SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN DOĞRU BESLENME VE EGZERSİZ ŞART"

Türkiye’deki Bu Antibiyotik Ölümcül Yan Etkileri Nedeniyle Raflardan Toplatılıyor Türkiye’deki Bu Antibiyotik Ölümcül Yan Etkileri Nedeniyle Raflardan Toplatılıyor

Gönen, yaşam tarzı değişikliklerinin ve dengeli beslenmenin sağlık üzerindeki önemine dikkat çekerek, düzenli egzersiz yapmanın ve disiplinli bir beslenme alışkanlığı edinmenin metabolizma sağlığı açısından en kritik faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, gereksiz vitamin takviyesi kullanımından kaçınılması ve herhangi bir eksiklik durumunda mutlaka doktor gözetiminde tedavi uygulanması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.

KAYNAK: KARAR