YAŞAM

Fırfırlı Köpekbalığı Nedir?

Yaşayan fosillerin en iyi örneklerinden birisi, köpekbalıklarının evriminin ilkin basamaklarını hala vücudunda taşıyor olan (Chlamydoselachus cinsi) fırfırlı köpekbalıklarıdır.

Ataların izlerini taşıyorlar

Yaşayan fosiller evrimsel biyoloji açısından çok kıymetlidirler. Çünkü bu soy hatları, atalarından pek fazla değişmeden günümüze geldikleri için, aynı atadan ayrılarak ciddi anlamda farklılaşan türlerle olan ortak ataları hakkında fosillerden elde edilemeyecek olan bilgileri verirler.

Çünkü yaşayan fosiller, atalarına büyük oranda benzerler ve yaşadıkları için gen analizi yapılabilir.

En yaygın olarak bilinen tür fırfırlı köpek balığı

Chlamydoselachus cinsine ait 11 farklı tür bilinmektedir; bunlardan sadece 2 tanesi halen hayattadır.

Atlantik ve Pasifik okyanuslarında bulunan Chlamydoselachus Anguineus en yaygın olarak bilinen yaşayan fosillerden birisidir.


Sayısız iğne benzeri diş sayesinde avın ağızdan çıkmasına engel olur; çünkü avlarını parçalamadan yutmayı tercih eder.

Yılan balığı gibi bir vücut, sırt ve solungaç yarıkları

Okyanusların 1500 metre derinliklerine kadar yaşayabilmektedir; ancak çoğunlukla 50-200 metre derinlikte bulunur. 2 metrelik boylarıyla bu canlılar, köpekbalıklarının erken atalarına ait özellikler olduğu düşünülen koyu kahverengi bir renge, yılan balığı benzeri bir vücut planına ve diğer kuzenlerine kıyasla oldukça geride bulunan sırt, pelvik ve anal yüzgeçlere sahiptir. Ayrıca günümüzdeki köpekbalıklarının büyük çoğunluğunun aksine, 5 yerine 6 solungaç yarığı bulunmaktadır.

Yılan giri geriye esneyip ok gibi fırlar

Ayrıca davranışsal açıdan da bu tür oldukça ilkel bir yapıda. Örneğin bugüne kadar hiçbir köpekbalığı türünde gözlenmeyen bir şekilde, bir yılan gibi kendisini geriye esnetip, ileri ok gibi fırlayarak avının üstüne atlar.

3.5 Yıl boyunca hamile kalabilir

Benzer şekilde, gebeliği de 3.5 yıla kadar uzayabilir ve bu, bilinen tüm omurgalılar içerisinde bir rekordur.

Bir seferde 2 ila 15 yavru doğurabilir ve türün belirli bir üreme sezonu yoktur, herhangi bir zamanda üreyebilirler.

Kaynak:En Son Haber