TÜBA tarafından bilim temelli rehberlik ve danışmanlık işlevi çerçevesinde, sokak hayvanlarıyla ilgili sosyal ve sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerileri geliştirmek üzere Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde Elazığ Belediyesi'nin katkılarıyla “Sokak Hayvanları: Toplumsal Sorunlar ve Halk Sağlığı” konulu sempozyum gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma; Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ, Vali Yardımcısı Recep GÜNDÜZ, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa PİRİNÇCİ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal ÜSTÜNDAĞ, Prof. Dr. Soner ÖZGEN, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, Tarım İl Müdür Ali KILIÇ, Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği İl Müdürü Hikmet ŞİŞECİOĞLU, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, ülkemizde sahipsiz sokak hayvanları sayısının hızla artmakta olduğunu belirterek, 2023 yılı itibariyle Türkiye’de başıboş sokak köpeklerin sayısının 2.8 Milyon olarak açılandığını ifade etti.
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ ise son zamanlarda başıboş köpeklerin popülasyonunun kontrolsüz bir şekilde artmasının toplumsal bir soruna dönüşmesi konusunda birçok ülkenin farklı çözüm öneri ile konuyu çözdüklerini belirterek, bu konuda ülkemizde de TBMM de kanun değişiklikleri yapılmakta olduğunu, ancak bu konuda en önemli katkıyı bilim insanlarımızın, üniversitelerimizin vereceğini söyledi.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER de bu sempozyumun, uzun vadeli çözüm önerileri sunarak, sokak hayvanlarıyla ilgili mevcut sorunların etkin bir şekilde ele alınmasına katkıda bulunacağını belirtti. Prof. Dr. ŞEKER, “Bu etkinlik, katılımcıların mevcut bilgilerini güncellemelerine, yeni bakış açıları kazanmalarına, etkili stratejiler geliştirmelerine imkan tanıyacak. Sempozyum sonunda konuşmacıların bildirileri kapsamlı bir kitap olarak yayımlanarak ilgili kurumlarla paylaşılacak ve politika üreticilerin faydasına sunulacak.” dedi.
30’u aşkın katılımcının tespit ve çözüm önerilerini paylaşacağı sempozyum programında, toplumu bilinçlendirme ve duyarlılığı artırma yönünde stratejiler oluşturulacak, sokak hayvanlarına yönelik eğitim ve farkındalık kampanyaları planlanacak. Bu kapsamda “Sahipsiz Evcil Hayvanlar ve Halk Sağlığı, Sahipsiz Evcil Hayvanların Topluma Kazandırılmasında Sürdürülebilir Çözümler, Evcil Hayvanlar ve Sağlık ile Zoonotik Hastalıklar” başlıklı dört oturum düzenlenecek.