Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Halk Müziği Korosu Sanatçısı, Araştırmacı hemşehrimiz Salih Turhan’dan ve ona dair 100. yıl logosu ile yazılan iki yeni kitap yayımlandı.
“41.Sanat Yılı Anısına Salih Turhan Besteleri (Türkü-Şarkı-Marş)” başlığı ile yayımlanan kitapların ilkinde; Sanatçı Salih Turhan’ın 41 yıllık profesyonel ses sanatçılığı yanında 2003 -2023 yılları arasında çoğu farklı makam ve tartıma tabi halk müziği tarzında türkü ile Şarkı ve Marş formunda bestelediği eserlerin notalarından oluşmakta.
Kitapta yer alan 153 türkü, 2 şarkı ve 4 kurum marşının sözlerinde 25 adedinin sözleri de Salih Turhan’a ait olup Victor Hugo’dan Yunus Emre’ye Pir Sultan’dan Azerbaycan’ın meşhur klasik şairi Eliağa Vahid ile birlikte farklı temaları işleyen 85 ayrı şair ve ozandan istifade edilmiş.
Yine bu çalışma Salih Turhan’ın ifadesi ile “halk müziği illa ki folklorik oluşum sürecine tabi olmalı halk müziğinde beste olmaz/olamaz diyenlere de cevap anlamı taşıyor” diye notta düşülmüş.
İkinci kitap ise; “41.Sanat Yılı Anısına Salih Turhan’a Armağan” başlığı ile Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık tarafından hazırlanan kitap; TRT Kökenli Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet THM Korosu Sanatçısı Salih Turhan’ın 41 yıllık profesyonel ses sanatçılığı yanında 1982 - 2023 yılları arasındaki sanata dair hayat serüveni kapsamakta.
14 bölümde hazırlanan kitapta, Salih Turhan’ın halk müziği alanında TRT Erzurum Radyosunda başlayıp, Radyo sanatçılığı, Folklor Araştırmacılığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara, İstanbul Devlet THM Korolarındaki hizmetlerine paralel yürütmüş olduğu araştırma, derleme, beste, yayın, yazarlık ve eğitim çalışmaları hatıra yazıları ve fotoğraflar eşliğinde sunulmakta. Tüm bunların yanında Salih Turhan’ın özel ünsiyette bulunduğu sekiz akademisyen ve araştırmacı tarafından armağan olarak kaleme alınan halk müziğine dair makale yer almakta.