Güney Amerika’da yetişen beyaz çileği ilk kez Türkiye’de Elazığ’da yetiştirmeyi başardı.
Tarım ile uğraşmayı seven Elazığlı öğretmen bin 250 metre yükseklikteki 6 dönümlük hobi bahçesinde 30 çeşit meyve yetiştirdi.
Yetiştirilen bu meyvelerin içerisinde Güney Amerika’da yetişen beyaz çilekte yer aldı. Geleneksel çilekle ile Japon çileklerinin çaprazlanmasından elde edilen beyaz inci çileği, görünüşüyle tam not aldı.
Kilosu 400 liradan satılan meyvenin tohumunu 1 yıl önce bahçesine eken Öğretmen Talha Tanyıldızı köylülere de örnek oldu.
TANYILDIZI: ELAZIĞ’DA GEZİN ÇİLEĞİNDEN SONRA BUNA BİR KARDEŞ OLAN BEYAZ ÇİLEĞİ DE TOPLUMA KAZANDIRMA AMACIMIZ VAR
Taha Tanyıldızı yaptığı açıklamada, “1250 rakımlı Harput'un Gökçebağlar köyünde bulunuyorsunuz. Aynı zamanda Harput Köyleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin yönetim kurulu üyesiyim. Yönetimimizle yaptığımız toplantılarda köylerimize ek gelir sağlayacak yeni ürünler neler olabilir diye düşüncelere girdik. Bu pineberry denilen beyaz çileği internette görmüştük. Fidesini tedarik ettikten sonra ekimini sağladık. Üzerinden bir yıl süre geçti ve Harput bölgesinde bu meyvenin ciddi şekilde verim verdiğini tespit edebildik. Hali hazırda mevcutta Elazığ’da Gezin çileğinden sonra buna bir kardeş olan beyaz çileği de topluma kazandırma amacımız var. İnşallah köylülerimize, Harput bölgesinde, Elazığ bölgesinin değerli çiftçilerine yeni bir gelir kapısı oluşturabiliriz. Bu Güney Amerika’da yetişen bir çilek, son zamanlarda son yedi yılda falan Hollanda’da da kültürleşmişler ve yetiştirebilmişler. Türkiye’de ve Elazığ’ımızda da yetiştirdik, bunun gururunu yaşıyoruz. Bunu bir yıl önce üç adet fidan olarak ektim, şu anda 100 fidanın üzerine çıktı. Hızlı çoğalıyor, verimi yüksek, tadı ve aroması, kokusu müthiş derecede baskın. Gezin çileğinin kardeşi değil de abisi olabilir. Mide ve bağırsak sistemine iyi geldiği, ağız kokusuna diş ve ağız yaralarına faydası olduğunu yaptığımız araştırmalar sonucunda öğrendik bu meyvemizin” ifadelerini kullandı.