GÜNDEM

Elazığ’da 'Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği' Kuruldu

Genel merkezi Elazığ’da olan 'Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği' kuruldu. Derneğin Genel Başkanı ise Ergün Aslan oldu.

Türkiye'de su ürünleri mühendislerinin mesleki birliklerini sağlamak, meslek sorunlarının çözümü ve birlik olarak bir arada bulunmaları amacıyla 'Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği' kuruldu. Genel Merkezi Elazığ'da olan derneğin Genel Başkanı Ergün Aslan oldu.

''ÜLKEDE SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİNİ TEMSİL EDEN TEK DERNEK''

Türkiye'de Su Ürünleri Mühendisleri olarak resmi bir yapılanmanın olmadığını ifade eden Başkan Aslan, daha önce bu anlamda atılan adımlar neticesinde kurulan ama başarıya ulaşamayarak kapatılan bir oluşum olduğunu belirtti.

Aslan başarıya ulaşamayan söz konusu derneğin kapanmasından sonra ülkede Su Ürünleri Mühendislerini temsil edecek herhangi bir kuruluşun kalmadığını belirterek, su ürünleri alanında oldukça verimli olan bir coğrafyada bu mesleğin önemine atfen bir birlik oluşturulmasının büyük bir gereklilik olduğunu kaydetti.

ülkede böyle bir birlik kurulmasında Elazığ'ın öncü il olduğunu da ifade eden Ergün Aslan, dernek hakkında şunları söyledi: ''Üç tarafı sularla çevrili ülkemizde bir  o kadar da iç su kaynaklarına sahibiz. Su ürünleri üretiminde önemli bir potansiyele sahip ülkemizde katma değeri olan ürünlerin üretiminden tutunda pazarlanmasına kadar bir çok alanda Su Ürünleri Mühendislerinin önemli rolü vardır. Gelecekte dünyada belki de en önemli değerlerin başında su gelecektir. Su kaynaklarımızın verimli kullanımından, sularımızda yetişen su ürünlerinin üretiminin artmasına, verimliliği sağlayacak çalışmalara kadar bir çok alanda önemli çalışmalar yapan mühendislerimizin böyle bir çatı altında toplanması gerekiyordu. Elazığ'da oluşumumuzu tamamladık. Tüm resmi işlemler ve genel kurulumuz yapıldı. Önümüzdeki süreçte dernek örgütlenmesini tüm Türkiye geneline taşıyacağız. İllere temsilcilikler vereceğiz. Kadromuz birbirinden değerli uzman akademisyen ve mühendislerimizden oluşuyor. Derneğimiz çalışmalarına Elazığ ili Genel Merkez Yönetim olmak üzere, kurulumunu tamamlamış olup, ülke genelinde şubeler ve temsilcilikler oluşturma yöntemiyle çalışmalarına devam etmektedir.''

 

''HİÇ BİR MESLEKİ DERNEĞİN GÖLGESİ ALTINDA OLMADAN GÜÇLÜ BİR MESLEKİ BİRLİK OLUŞUMUNA İMZA ATTIK''

Derneğin şu anda ülkede kendi alanında faaliyet gösteren tek STK olduğunu da kaydeden Başkan Aslan, suya ve su canlılarına dair hem kamu hem de özel sektörde söz sahibi olan yegane meslek olma mücadelesi verdiklerini söyledi.

Derneğin bu alanda önemli çalışmalara imza atacağını da ifade eden Ergün Aslan sözlerine şöyle devam etti: ''Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği, ülkemizdeki Su Ürünleri Mühendislerinin şuan aktif olan tek sivil toplum örgütüdür. Genel Merkezi Elazığ'da kurulan derneğimiz, Su Ürünleri Mühendislerinin özlük hakları, çalışma koşulları, birlik beraberlik noktasında yapılacak çalışmaların yanı sıra, büyük emek ve gayretleri ile bugünkü noktasına gelen su ürünleri sektörünün gerçek temsilcileri olduklarını, ve dahi suya ve su canlılarına dair her alanda hem kamu hem de özel sektörde söz sahibi olan yegane meslek olma mücadelesine önce dernek olarak, sonrada oda olmak kaydıyla hizmet etmeyi planlamaktadır.''

PROF. DR. KÖPRÜCÜ: "ÜLKE GENELİNDE DUYULAN İHTİYACA CEVAP VEREBİLECEK BİR DERNEKTİR''

Derneğin Genel Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Köprücü de Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği'nin başta Elazığ olmak üzere tüm ülkede büyük çalışmalara imza atacak projeler geliştirecek bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu söyledi.

Köprücü açıklamasında: “Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği sektörün bu anlamda duyduğu ihtiyacın bir sonucu olarak kuruldu. Böyle bir derneğin Elazığ gibi balıkçılık faaliyetlerinin çok yapıldığı ve yüksek potansiyeller içeren ve eğitim kurumu olarak da ülkede bir ilk olan Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin içinde bulunduğu bir camiadan çıkması gerekiyordu. Öyle de oldu. Bizler su ürünleri sektöründeki çalışmaların daha rasyonel, daha kapsayıcı ve ortak aklı değerlendirecek şekilde bir yönetim planıyla çalışarak bu derneğin kurulması gerektiğini düşündük.  Şu anda ülkede Su Ürünleri Mühendisleri adına faaliyet gösteren tek yapılanma Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği'dir. Şu anda Su Ürünleri Mühendislerinin yetki, yani meslek yasası henüz çıkmış değildir. Bu yasanın sağlıklı bir şekilde çıkması ve işlemesi için mesleki bir örgütlenmenin olması gerekliliği vardı. Su Ürünleri Mühendisleri olarak bir çok haklarımız var. Bu haklarımızı başka meslek gruplarının dillendirmesi ile elde edemeyeceğimiz bir gerçek. Bu nedenle kurulan derneğimiz meslek temsilcilerinin haklarını elde edebilmeleri adına önemli bir misyon ve vizyona sahip.  Kısa sürede hedefimiz sadece kendi yapımız içerisinde 500 üyeye ulaşmak. Türkiye genelinde şubelerimizin çoğalması arzusundayız.'' ifadelerini kullandı.

''ELAZIĞ HEM SEKTÖREL HEM DE EĞİTİM ANLAMINDA SU ÜRÜNLERİ KONUSUNDA ÖNCÜ BİR İLDİR''

Elazığ'ın su ürünleri konusunda hem mesleki eğitim hem de sektörel anlamda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Dernek Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Köprücü açıklamalarına şöyle devam etti:

''Derneğin merkezi Elazığ 'da. Elazığ hem eğitim öğretim adına, hem de sektörel olarak ülkede bir merkez konumundadır. Alternatif türler çalışması, sahada özel sektörle işbirliği içinde katma değeri yüksek ürünler üreterek bir yol haritası çizeceğiz. Elazığ'da katma değeri yüksek olan su ürünlerinin üretime alınması ve bunların ileri teknolojiler kullanılarak işlemesiyle birlikte mevcutta 204 milyon dolarlık getirisi olan su ürünlerinin katma değerini 32 kat arttırabiliriz. Ülke ekonomisi için bu kadar önemli bir potansiyele sahip olan su ürünlerinin üretiminde alanda çalışan Su Ürünleri Mühendislerinin önemli katkılarının olduğu yadsınamaz. Dolayısı ile derneğimiz bu sektörde görev alan, bu mesleğe gönül vermiş olan Su Ürünleri Mühendislerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ürünlerin iyileştirilmesi ve üretiminin arttırılması konusunda yeni çalışmalar için olanaklar sağlanması, önemli istişarelerde bulunarak ortak akılla projeler üretilmesi gibi bir çok konuda çalışmalara imza atacaktır. Nihai hedefiimiz Su Ürünleri Mühendisleri Meslek Odasının kurulmasını sağlamaktır ''

DERNEĞİN YÖNETİM KURULU İSE ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU:

Genel Merkez Yönetim Kurulu,

Genel Başkan

Ergün Aslan,  Su Ürünleri Yüksek Mühendisi,

Dernek Yürütme Kurulu

Prof. Dr. Kenan Köprücü,  Su Ürünleri Fakültesi Dekanı,

Prof. Dr. Bülent Şen.

Özkan Özbay, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü,

Hamza Aktürk, Su Ürünleri Sektör Yatırımcısı.

Prof. Dr. Feray Sönmez,

Prof. Dr. Emine Özpolat, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı.

Doç. Dr. Mürşide Dartay,

Gökhan Karakaya, Su Ürünleri Müh.

Abdullah Gül, Su Ürünleri Müh.

Kenan Alparslan, Su Ürünleri Müh.

Nesrin Baysal, Su Ürünleri Müh.

Murat Atlamış, Su Ürünleri Müh.

İlhan Başbay, Su Ürünleri Müh.

Muhammet Burak Sağın, Su Ürünleri Müh.

İlbey Doğan, Su Ürünleri Müh.