Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Kanal Fırat ve Kanal E televizyonları ortak canlı yayınında “Gündem” programının konuğu oldu…
Vali Numan Hatipoğlu Kanal Fırat ve Kanal E Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.
Elazığ Valisi Hatipoğlu’nun açıklamalarının satır başları şu şekilde;
Öncelikle Bugün son yolculuğa uğurladığımızın şehidimizin hem kıymetli ailemizin hem de milletimizin başı sağ olsun. Tekrar şehidimize ve ailesine ve milletimize sabrı cemil diliyoruz.
VALİ HATİPOĞLU’NUN ÜÇ AYLIK SÜRECİ
7 yıla yakın güneydoğu Anadolu’da bulundum. Bu süreç içerisinde Elazığ’da geldim. Üniversite zamanında Elazığlı arkadaşlarımız vardı. Gördüğümüz o ki, Elazığ bölgemizin en sıcak, en vatanperver milletimizin yer aldığı bir il.
Görev süremiz boyunca her zaman vatandaşımız ve milletimizle devletimizi buluşturmak için bir şiar edindik. 24 saati çarparak çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.
ELAZIĞ’DAKİ DEPREM ÇALIŞMALARI
Öncelikle ülkemizi her türlü afetten korusun diye dua ediyoruz. Ancak ülkemizde her türlü afetlerle karşılaşabiliriz. 2020 depremin ve ardından 6 Şubat’ta yaşanan depremler, gerçekten ülkemize yeniden hatırlattı. 2020’de başlayan çalışmalar 2023’de afeti en az hasarla atlatılmasını sağladı.
“BİN 200 ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURMAK”
Bizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AFAD il müdürlüğü binasını yaptık, bölgesel lojistik depomuz var AFAD bünyesinde burada acil durumlarda kullanılacak malzemeleri var. Yine farkındalık konusunda vatandaşlarımıza eğitim verdik. AFAD Gönüllüğü eğitimleri verdik, tatbikatlar yaptık. Doğal afetlere hazırlık olarak, tatbikatlar yaptık. İlimizde yine akreditasyon sistemi yani arama kurtarma ekiplerinin akreditasyon ve sınav çalışmaları devam ediyor. 279 arama kurtarma ekibi daha ileri düzeyde olacak. Hedefimiz cumhuriyetimizin yüzüncü yılında bin 200 arama kurtarma ekibi oluşturmak.
Biz hem bölgemizde hem de ülkenin nere olursa olsun hazır olmak zorundayız. Bu çerçevede İl Özel İdaresi kaynakları ile mobil mutfak, karavan hazırlıklarımızı yapacağız ki, ülkenin nerede olursa olsun ki, yardıma gidelim.
DEPREM SONRASI KALICI KONUTLAR
Konutlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. 37 bin 207 hak sahipliği var bunların 25 bin 714 konutunu teslim ettik. 11 Bin 493 hak sahibi için çalışmalar devam ediyor. Kırsalda da bazı bölgelerde yer seçim çalışmalarımız devam ediyor.
Ben daha önce Adıyaman Gölbaşı kaymakamı iken TOKİ konutlarının yer seçimine nezaret etmiştim. Ben o zaman orada ne kadar doğru yer seçimleri yapıldığını gördüm.
Hem Ekim hem Kasım ayında hak sahipleri için kuralar olacak. Biz ilimizde inşaatı biten konutların tamamlamalarının hemen kurasını çekiyoruz.
5 bin 191 konut iş yeri ve konut kentsel dönüşüm kapsamında yapıldı teslim edildi. 4 bin 704 vatandaşımızın da yerinde dönüşüm kapsamında şartları uygun bulundu.
Biz özellikle Elazığ’ın eski yerleşim alanlarının da bir an önce ayağa kalması konusunda hem yerel kurulanların da hem de valiliğimizin üzerine düşen görevleri yerine getirmeye hazırız.
ELAZIĞ DEPREMLERE HAZIR MI?
İlimizi depreme hazırlamak için en önemli ihtiyacımız daha çağın gereklerine konut yapımıydı. Şuan konutlarımızın büyük kısmı o süreci geçirmiş konutlar. Gerek TOKİ gerekse 1999 yönetmeliğinden sonra daha dayanıklı konutlar üretiliyor. Yani bölgede bina stoku itibari ile riskli göstereceğimiz bina sayısı daha iyi durumdayız. Biz Allah’ın verdiği fizik kurallarına uyarak, bina yapmak durumundayız.
Şuan itibari ile de süreç bu şekilde ilerliyor. Biz yine bu süreçte okullarda öğrencilerimizi bilinçlendiriyoruz, onların bilinçlendirilmesi, ailelerin de bilinçlenmesi demektir. Biz okullarımızın da büyük çoğunluğunun depreme dayanıklı olduğunu söylemek isterim.
KIRSAL KESİMİN KALKINMASI
Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi, kırsaldan kente göç akımı, bununla ilgili analizler yapıyoruz. Özellikle çiftçimizin köylümüzün daha bilinçli hale gelmesi, onlara imkanları anlatmak üzere çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde daha farklı olarak, tarım ve hayvancılık konusunda da çalışmalarımız olacak. Tarım ve hayvancılıkla ilgili projeler hazırlıyoruz. 38 köyümüzde mera, ıslah projelerini gerçekleştirileceğiz.
Aydıncık köyü mezrasında yine fidan dikimi gerçekleştirileceğiz. Yine meralarımızı ıslah etme konusunda çalışmalarımız devam edecek. Biz tarım faaliyetlerinin artırılması için çalışmalara devam edeceğiz. Tarım da sanayinde oldukça fazla etkilendi. Bizde geleneksel çiftçilik anlayışında yeni modern uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalarımız var.
KÖYLERİN ALTYAPISININ YENİLENMESİ.
Kırsal alanı ihya etmek, kente göçü de azaltacaktır. Bizim hedefimiz yaşam standartlarını yükselterek, göçü engellemek istiyoruz. Bu yıl 45 km içerisinde bütümlü sıcak karışım asfalt çalışmaları yapıldı. Sivrice ilçemiz ile Hazar Plaj Köye giden yolumuzu yaptık. Önümüzdeki yıl aydınlatma yapacağız ve güvenlik tedbirlerini de alacağız. Sivrice de yine 110 milyon Türk liralık bir çalışma ile örnek bir merkez hale getirmek için bir hedefimiz var. Bu hedef doğrultusunda ekiplerimiz çalışıyor. İçme suları ile ilgili olarak da, bu anlamda da hatların modernleştirilmesi ile de karşı karşıya kalıyoruz.
İlimizdeki kırsaldaki GES sayısı Türkiye genelindeki en yüksek sayıya 158’e ulaşmış olduk. Önümüzdeki süreçte tamamen yeşil enerjiye geçmek için bir hedefimiz var. Konuyu paydaşlarımızla başta milletvekillerimizle olmak üzere çalışıyoruz. Yeşil enerjide de Türkiye’ye bir rol model olmayı hedefliyoruz.
Köylerimizde çöp toplama konusunda çok iyi bir noktayız eksikliklerimiz var ama hedefimiz Elazığ’ı kırsalı ile meraları ile daha yeşil olması. Ben ilk geldiğim günden medya ile yakından ilgilendim. Özellikle Hazar Gölü ile ilgili her habere hassasiyet gösterdik. Jandarmamızın timleri bölgede hep görev başındalar.
YENİ YATIRIMCILARIN ELAZIĞ’A GELMESİ…
Elazığ’da çok büyük potansiyel ve müteşebbis güç var. Bunları birleştirmek kalıyor. Elazığ OSB belli bir seviyeye gelmiş bir OSB. TEKNOVA OSB’miz çok iyi bir noktada.
Biz üretim alanlarını çeşitlendirme gayretinde olacağız. Örneğin tekstil dışındaki alanlara da yatırım yapılmasını destekleyeceğiz. Yeni yatırımlar yeni fırsatları ve yatırımcıları Elazığ’a kazandırmak istiyoruz. Şehrimiz misafirperverliği ile öne çıkmış bir ilimiz. Bizde yatırımcılarımıza ev sahipliğimizi göstereceğiz. 6. Bölge teşviklerinden faydalanan Elazığ’ın en iyi şekilde faydalanması için çalışacağız. Yine yatırım fırsatları, takipleri konusunda bir ekip kurduk, bu konuda ekiplerimizin zaman zaman görüşlerini alacağız.
ELAZIĞ OSB’DE SON DURUM
Elazığ OSB gerçekten çok muazzam aktif bir birikime ev sahipliği yapıyor. İNOVA Merkezinde proje üreten gençlerimiz önemli başarılara imza atıyor. Burada firmalarımızın yenilebilir enerji konusunda çalışmaları var. Şuan itibari ile enerji ihtiyacını karşılayacak olan yeni bir sistem kurulacak.
Ayrıca yine lisansız GES santralinin montaj işlemlerine başlanacak.
Yazılım, yapay zeka, onun dışında hızla gelişen bir alan var. Biz bunlarla ilgili olarak girişimcileri desteklemeye onlara yeni alanlar açmaya hazırız. Devlet olarak rehberlik etmeye çalışacağız. Özellikle İstanbul’dan çıkış yapmak isteyen firmalara tanıtım ve anlatım yapmak istiyoruz. Elazığ her alanda yaşanabilir şehrimiz.
Biz Elazığ olarak, firmaların cazibe merkezi oluruz. Doğal güzellikler, tarihe sahip bir iliz. Biz firmaların çıkış noktası olabiliriz. Bu anlamda tanıtımlar yapacağız.
ELAZIĞ’DA TARIM VE HAYVANCILIK
Elazığ balıyla da meşhur bir ilimiz. Bu anlamda çalışmalar yapılıyor özellikle Geven Balıyla da meşhur. Hayvancılıkta tabii dönemsel olarak inişler çıkışlar olabilir, ama hayvancılığın sürekli olarak yapılması konusunda projeler yürütüyoruz.
Besi organize sanayi bölgemizde de yine alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede de olmadığını biliyorum hem kümes hayvancılığı hem de besi hayvancılığı konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Hem bağda son derece modern çalışma yapan örneklerimiz var badem de öyle biz TKDK ve Tarım Bakanlığı destekleri ile vatandaşlarımızı yönlendirmeye çalıyoruz. Yine Uluova ve Kuzova’da çalışmalar devam ediyor. Yürütülen projeleri yakından takip ediyoruz.
GENÇLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Gençlik bizim olmazsa olmazlarımız biz bu anlamda çeşitli faaliyetlerin içerisinde yer almaya devam ediyoruz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzle çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda 35 bin gençlik üyemiz var. Gönüllük kulüplerinde bin 500 üyemiz var. Bu gönüllerimiz sevgi evleri ziyareti, köy okulları ziyaretlerinde bulunuyorlar.
Gençlik spor kapsamında gençlerimiz hem spor hem de sosyal faaliyetlerinde bulunuyorlar. Yine gençlik merkezinde faaliyetler yürüten gençlerimiz TEKNOFEST’te başarı elde ettiler. Yine Elazığ’ımız kültürü ile öne çıkmış bir şehrimiz, Harput’un kültürel değerlerini gençlerimize aktarmak konusunda bu eğitim döneminde tüm ilçelerimizde bulunan gençlerimizi Elazığ’da misafir etme konusunda hedefimiz var.
HARPUT MUSİKİSİ
Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çalışmaları proje yazlım çalışmaları var. Harput Palu gibi çok önemli merkezli şehrimizi değerlendireceğiz.
DEPREM SONRASI OKULLARIN DURUMU
2024 yılı içerisinde 176 derslikli 7 okulun inşattı tamamlandı. 26 okulumuzdan 10 okul tamamlandı. Yine 7 okulun inşaatı da devam ediyor. Okullarımızın tamamlanması ile birlikte tam gün eğitime geçmiş olacağız.
FIRAT ÜNİVERSİTESİNİN ÇALIŞMALARI
50. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız üniversitemizin ben emek vermiş tüm hocalarımızı kutluyorum. Üniversitemiz tıp ve mühendislik alanında kendini ispatlamış ve bilinen bir üniversite. Biz bu durumun devam etmesi için çalışacağız. Biz üniversitemizden gelen talepleri destek olma doğrultusunda devam edeceğiz.
ELAZIĞ’IN TANITIMI
Tanıtım önemli, şuanda üniversitemizi kazanan öğrencilerimiz, Harput ve Palu gezileri ile şehrimizi tanıtıyoruz. İlimizin güzelliklerini tanıtma ve koruma anlamında ortak akılı ortaya koyacak bir gayret içerisindeyiz. Biz özellikle Harput kalesi kazılarına büyük bir önem veriyoruz. Biz yakın bir tarihte inşallah Fetih Mescidini de açma hedefindeyiz.
Bu anlamda gerek Harput’un gerek Hazar’ın gerek diğer doğal güzelliklerimizin tanıtımı içerisinde olacağız. Kadim medeniyetimizin çok önemli köşe başlarından olan Elazığ’ın hem gastronomisi ile doğal güzellikleri ile tanıtacağız. Yine Salkaya köyümüzdeki mozaik ile ilgili çalışmalar sürüyor. Kent müzemiz yine 29 Ekim’de açılacak.
Eski vilayetimizi kent müzesi olarak açılacak. Yine Harput kültürünün tanıtımı için teşhir büyük bir önem taşıyor. Geçen hafta yine Harput KUDEP’te Belediye başkanımız ile bir toplantı yaptı. THY ekipleri ile çok önemli toplantılar yaptık. Harput Hüseynik ile birlikte bir destinasyon alanı, ev tipi pansiyonculuğu cazip hale getirmeye çalışıyoruz. Özellikle THY yollarında yöresel ürünlerimizin sunulması için ekip gelecek. Bu konuda Milletvekilimiz Mahmut Nazırlı büyük bir emek verdi. Hazar Gölünde yine İl Özel İdaremiz bir çalışma hazırlıyor. Gelecek yılda göl çevresine sıfıra kadar inmesine müsaade edilmeyecek. Daha düzenli ve tertipli bir çalışma yapacağız.
Elazığ müzesinin yeniden açılması, yine önümüzdeki süreçte kültür bakan yardımcısı Nadir Aslan’ın katılımı ile turizm mastır planını yeniden gözden geçireceğiz. Yine ulusal ve uluslararası tur firmaları ile görüşmelerimiz olacak.
Harput Kalesinde hem kazılar hem de restorasyon çalışmalarımız devam edecek. Kale Hamamının yapısının çıkarılması hedefleri doğrultusunda çalışacağız. Yine Ağın İlçemizde turlar düzenlemek istiyoruz.
Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları ile ilgili olarak bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Gelecek yıla hazır hale getirmeye çalışacağız.
Maden ilçemizde özellikle bazı yerleşim sorunları var. Onlar çözüldüğünde Maden de karşımıza farklı bir şekilde çıkacaktır.
ASAYİŞ ÇALIŞMALAR
Güvenlik güçlerimiz olarak huzuru, asayişi kamu güvenliğini sağlamak için 24 saat çalışıyoruz. Bu anlamda dar bölge uygulamaları yapıyoruz. Bunlar vatandaşlarımızdan çok önemli dönüşler aldığımız uygulamalar.
Yıl içerisinde toplam 14 bin 303 asayiş olayından çoğu aydınlatıldı. Faili meçhul hiçbir şey bırakmayacağız. Yine etkili bir şekilde olayların üzerine gidiyoruz.
En büyük desteği de biz Elazığlı hemşerilerimizden alıyoruz. Ben sokak uygulamalarında da bizzat katılıyoruz. Polisimizin sokaktaki varlığı vatandaşımız ve mal güvenliği için her zaman var.
ELAZIĞ’DA MADDE BAĞIMLILIĞI
Madde kullanımı modern çağda karşılaştığımız en büyük sorunlardan birisi. Gençlerimizi etkileyen pek çok faktör var. Biz bu dış faktörlerle tüm anlamıyla mücadele ediyoruz. Bizim burada en büyük destekçimiz ailelerimiz. Biz ailelerimizle birlikte bu konuların üstesinden geleceğiz. Ailelerimizin çocuklarının arkadaşlıklarını bilmeleri, çocuklarındaki değişiklikleri görmeleri bizim için en önemli unsurlardan birisi. Bizim burada en iyi polis narkotik anne projemiz var. Bu projemizle ailelerimizi bu mücadelenin içerisinde tutmaya çalışıyoruz. Okul önlerinde ekiplerimiz hiçbir olumsuz duruma müsaade etmiyor. Konu ile ilgili de çok sert önlemler alıyoruz. Okul önlerinde çocuklar maddeye ulaşıyor düşünülmemeli, biz bu konuda çok ciddi önemler alıyoruz. Dal sigarada dahil olmak üzere çocuklarımızın hiçbir kötü alışkanlığa sahip olmaması için çalışıyoruz.
EŞİ AYFER HATİPOĞLU’NUN ÇALIŞMALARI
Biz İstanbul Gaziosmanpaşa’dayken kadına şiddetin önlenmesi amacıyla bir çalışma yaptık. Biz bu alanda çalışma yaparken gördük ki, kadına şiddete maruz bırakanlara dokunulmadıkça bunun önüne geçilmeyecekti. Biz bu konuda “Beyaz Evler” projesini başlattık. 56 faille biz çalışma yaptık. Çalışmamızdan sonra bu kişilerden sadece bir kişiden şiddete yönelik bir dönüş oldu. Şimdi biz bu yapıyı ülkeye model olacak şekilde uygulama çalışmasındayız. Alkollü araç kullanın elinden ehliyeti alıyoruz, sonra da teste tabi tutuyoruz. Şimdi biz bu psikososyal müdahaleyi yapmazsak, nereye gideceğini bilmiyoruz. O yüzden bir rehberlik faaliyet çalışmaları yapılıyor. Gerekse bireysel destek veriliyor. Emniyet, jandarma, adliye ve aile ve sosyal hizmetler, müftülük bu alanla ilgili çalışmalar yapacaklar. Ayfer hanımda bu projenin yürütülmesini sağlayacak.
ELAZIĞ’DA YABANCILAR
14 bin 220 yabancı bulunmakta. Şuan itibari ile buradaki yabancılarla ilgili bir sorun gözlemlemedik.
STK’LARLA İLİŞKİLER
Elazığ’da çok dinamik bir stk yapımız var. Sivil yapılar her zaman için o bölgenin her zaman enerjisini de ortaya koyar. Biz bu anlamda iç içe olamaya gayret gösteriyoruz. Onların projelerini ilimizde faydalı olacak projesini takip etmeye çalışıyorum.
ELAZIĞ VALİLİĞİNE ATANMASI
Biz doğu batı kuzey güney çok bakmıyoruz. Ben bu anlamda Ordu’nun kozan ilçesinde doğdum, orada okudum, ben ilçemden üniversite için ayrıldım. Ben ülkeme hizmet etme konusunda her daim onur duyuyorum. Elazığ bölgede enerjisi toplumun dışa dönüklüğü ile ben bağrına bastı bunu fazlasıyla hissediyorum. Bunu vatandaşlarla, çocuklarla bir araya geldiğimizde her zaman hissediyorum. Şuana kadar son 10 yılda toplu olarak toplam 10 gün izin kullanmadım.
VALİ HATİPOĞLU NASIL BİR AİLEDE YETİŞTİ?
Ben Ordu Korgan’da doğdum babam müftülük mensubu idi. Aynı zamanda fındık bahçelerimiz vardı. 1987’ye kadar oradaydım. Üniversite hayatım gazi üniversitesinde geçti. Babam ilkokulu ve ortaokulu, liseyi, daha sonra imam hatip lisesini hepsini dışarıdan bitirmiş bir insan. memurdu, toplumun genelinden ayrı değiliz aslında.