GÜNDEM

Elazığ Tarım Fuarına Ev Sahipliği Yapıyor

Elazığ’da 2'inci Tarım, Tarım Makineleri, Gıda, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı açıldı.

Açılış törenine, Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Eski Milletvekili Ejder Açıkkapı, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, STK temsilcileri, oda başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÖZTÜRK: ELAZIĞ BİR FUAR KENTİ OLABİLME KONUSUNDA GELİŞTİRMİŞTİR

Star Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Öztürk, “Elazığ bir fuar kenti olabilme konusunda kıymetli ve kayda değer bir başlangıç yapmış ve geliştirmiştir. Bundan sonraki organizasyonların daha verimli geçmemesi için fiziki şartlar dışında hiçbir mazeretimiz bulunmamaktadır. Fuar alanımızın düzenlenmesinde bizlere sağladıkları desteklerden ötürü Sayın Belediye Başkanımıza, Belediyemizin tüm birimlerine ve fuar alanını bizlere tahsis eden İl Bank A.Ş. Bölge Müdürlüğümüze şükranlarımızı sunarız” ifadelerini kullandı.

KARAHAN: ELAZIĞ TAM BİR TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ

Elazığ ili denildiği zaman ilk akla gelen tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan da, “Özellikle Elazığ ilimizde üzümüyle, Baskil kayısısıyla, alabalığıyla, orciğiyle, Gezin Fasulyesiyle, çileğiyle, her türlü coğrafi işaret belgesi almış olan ve önemli ürünleriyle ortaya çıkan tam bir tarım ve hayvancılık kenti. Tabi ki Elazığ ili sadece kendisine münhasır değil, aynı zamanda bu fuarı biz çevre illerimiz olan Malatya, Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Muş illerimiz içinde düzenliyoruz. Ta ki sabah Muş ilimizden ben buradan da kendilerine teşekkür ediyorum, 100 civarında üreticimiz kafile halinde geldiler ve halen stantlarımızı dolaşmaktadırlar” şeklinde konuştu.

ÖZDEMİR: 4 BİN 300 HEKTARI YAĞMURLAMA VE DAMLA SULAMA SİSTEMİYLE SULANMAKTADIR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, “Elazığ’da toplam 286 bin 44 hektar tarım arazisinin 104 bin 530 hektarı sulanabilmektedir. Sulanan tarım arazisinin 75 bin 315 hektarı İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri tarafından 29 bin 215 hektarı ise hat sulamasıdır. Toplam sulanan tarım arazisinin 4 bin 300 hektarı yağmurlama ve damla sulama sistemiyle sulanmaktadır” dedi.

GENÇER: ÖNEMLİ BİR SEKTÖR HALİNE GELMİŞ DURUMDAYIZ

Türk TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, “Ülkemizdeki tohumculuk sektörü, bizler kanunla korunan bir birliğiz. Hali hazırda 47 bin üyesiyle faaliyet gösteriyoruz ve gelmiş olduğumuz noktada bizler bugün 1 milyon 50 bin tonluk sertifikalı tohumluk üreten çok büyük ve önemli bir sektör haline gelmiş durumdayız” ifadelerine yer verdi.

ARSLAN: GELECEKTE DE EN ÖNEMLİ DEĞERLERİ OLARAK DİKKAT ÇEKMEKTEDİR

Ülkenin içinden geçen ekonomik sürece rağmen gösterilen ilginin her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade eden Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Bu sektörlerin istihdamlar üretimleri ilimi ekonomi ve ticaretini ayakta tutmakta ve gelişmeye son derece açık olmaları nedeniyle ilimizin gelecekte de en önemli değerleri olarak dikkat çekmektedir. Bugün 100 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahip olan üzümümüz, Baskil yöresi kayısımız, çileğimiz, kirazımız, sebze ve meyve üretimimizde Elazığ bölgesini en önemli tarım kenti konumundadır” diye kaydetti.

ATALAY: BİRİNCİ SIRAYI HİÇBİR ÜLKEYE KAPTIRMADIK

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay ise, “2005 yılından bugüne kadar bu birinci sırayı hiçbir ülkeye kaptırmadık. En büyük tarımsal hasıla Avrupa’da Türkiye’dedir. Destekleme 2002 yılında 1.8 milyar lira iken, bugün 8 kat arttırılarak 14.5 milyar liraya getirilmiştir” dedi.

YANILMAZ: ELAZIĞ ÇOK YÖNLÜ BİR ŞEHİR

Elazığ’ın fuarlar şehri olma yolunda adım adım ilerlediğini belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da, “Elazığ çok yönlü bir şehir. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, şiiriyle, musikisiyle ve tarım ürünleriyle, maden ürünleriyle özel ve özellikli br şehir. Neresinden tutsanız okuyabileceğiniz, değerlendirebileceğiniz çok önemli bir şehir. Bugün İstanbul’da Elazığ günleri başladı. Yarın itibariyle açılışını yapacağız ve Pazar gününe kadar devam edecek. Cumartesi günü Elazığ’ımızdan kültürlü şehir ve şehir kültürü üzerine 2 gün sürecek olan sempozyuma ev sahipliği yapacağız” diye kaydetti.

EROL: ÇOK DAHA ÖNEMLİ ŞEYLERİMİZ VAR

Elazığ’da 15 gün süre içerisinde iki fuarın gerçekleştirildiğini dile getiren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise, “Elazığ’ımız aslında Allah’ın bize verdiği her türlü nimetlere sahip. Doğasıyla, Hazarbaba, Sivrice gölü, Harput, kültürüyle, tarihiyle, ovalarımızla, yer altı kaynaklarımızla, madenlerimizle, mermerimizle, her şeyiyle. Ama ne yazık ki; marka değeri oluşturmakta biraz ağır kalmışız. Mesela çevre illerimize baktığınız zaman Malatya dediğiniz de aklınıza kayısı geliyor. Tulum peyniri dediğinizde aklınıza Erzincan geliyor. Hayvancılık dediğinizde aklınıza Bingöl geliyor. Pamuk dediğinizde aklınıza Adana geliyor. Tütün dediğinizde aklınıza Adıyaman geliyor. Karpuz dediğinizde aklınıza Diyarbakır geliyor. Bunun gibi marka değeri oluşmuş tarım ürünleri var. Her ili temsil eden. Halbuki bizim üzümümüz, bizim buradaki tarım ürünlerimiz her biri ayrı marka değerinde olabilecek toprağın özelliğinden kaynaklı çok daha önemli şeylerimiz var” diye ifade etti.

AĞAR: BİZLERİN DE BİRAZ ARAŞTIRMACI OLARAK KENDİ YOLUMUZU KENDİMİZİN ÇİZMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM

Elazığ’ın herkes tarafından ortak paydası olduğunu dile getiren AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, “Altyapı yatırımlarının tamamlandıktan sonra özellikle Uluova’daki alanların sulu olarak açılmasından sonra Elazığ’da gerçekten tarımın önü ciddi bir şekilde açılacaktır. Geçen gün Konya Şeker’in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk Bey’le bir görüşmemiz oldu, kendileri Amerika’dan bir çeşit ot ithal etmişler. Bu ot artı 60 derece sıcaklığa, -40 derece soğukluğa dayanabiliyor. Kökü o kadar derinlerde ki hayvanlar bu otlardan beslendiği zaman kökünü çıkaramıyor. Az bir miktarda suya ihtiyaç duyuyor ve bir senede dört kere de verim alabiliyorsunuz. Tarım bu noktalara gelmiş. O yüzden bizimde ülke olarak bu takım gelişmeleri takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunların hepsinin devlet eliyle yapılmasının kolay olmadığını düşünüyorum. Bizlerin de biraz araştırmacı olarak kendi yolumuzu kendimizin çizmesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

KALDIRIM: BİR YER TAHSİSİ VAR, O DA SON AŞAMAYA GELDİ

Vali Çetin Oktay Kaldırım da, “Kalıcı fuar alanı noktasında da Sayın Milletvekillerimizle ve odamızla, borsamızla yaptığımız temaslar neticesinde Ankara’dan ödenek talebimiz olmuştu. Ödenek te temin edildi, ödenek ayrıldı, inşallah yer konusu da Bakanımızla görüşüldü. Buraya geldiğinde de tekrar görüşülür. Şehir merkezinden yer tahsisi Kültür Park’a yakın, insanların rahat ulaşabileceği ve yılın 12 ayı 365 günü kolayca başka organizasyonlarda da her gün kullanılabilecek, her saat kullanılabilecek bir alan olabilmesi için bir yer tahsisi var, o da son aşamaya geldi” şeklinde konuştu.