GÜNDEM

Elazığ Kent Konseyi Toplantısı Gerçekleştirildi

Elazığ Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca öncülüğünde “Birlik Toplantısı” düzenlendi. “Yarısı Bizden” kampanyasının Elazığ'da sürdürülmesi isteği toplantıda görüşüldü.

İstanbul'da başlatılan 'yarısı bizden' kampanyasının Elazığ'da sürdürülmesi isteği, şehrin dinamikleri tarafından gündemde tutulmaya devam ediyor.

Bu kapsamda Elazığ Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca öncülüğünde 'birlik toplantısı' düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, AFAD Elazığ İl Müdürü Cafer Giyik, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan, YRP Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar, HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtürk,  Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Necati Karataş ve dernek üyesi muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.

 “KENT KONSEYİ ÇATISI ALTINDA TOPLANDIK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca, bu toplantının uzun süredir planlandığını belirtti.

Başkan Koca: "Bugünkü toplantımız, Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği, 2020 ve 2023 depremlerinden sonra ciddi yaralar alan Elazığ’da kentsel dönüşüm çalışmalarına biraz daha ivme kazandırmak amacıyla, Elazığ Belediyesi’nin yaptığı çalışmalara katkı olsun diye, şehrin siyasi partilerini, il başkanlarını, yöneticileri, Elazığ basınını ve Elazığ’ın kalkınmasında büyük rol oynayan sivil toplum örgütlerini tek tek ziyaret ettiler. Kentsel dönüşüme ivme kazandırmak için neler yapılacağını tartıştılar, neticede şehrin bütün dinamiklerini bir çatı altında toplayıp bunu fikirden çok büyük bir hareket haline getirmenin yollarını aradılar. Kent konseyinin siyaset üstü bir kuruluş olması nedeniyle siyaset gözetmeksizin herkesin Kent Konseyi çatısı altında toplanıp fikirlerini paylaşmalarının çok daha olumlu olacağını belirttiler.

Bizler de muhtarlarımızın aylardır yaptıkları çalışmaları yakından takip ettiğimiz için şehrin bütün dinamiklerini kent konseyi çatısı altında bir araya getirme fikrinin uygun olacağını düşündük ve bu toplantıyı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

“YIKILDIĞIMIZ YERDEN AYAĞA KALKMAK DÜŞER”

Elazığ TSO Başkanı İdris Alan; “Türkçemizde “Yiğit düştüğü yerden kalkar” diye çok güzel bir söz var. Elazığ iki büyük depremle yıkıldı. Hem de şehrimizin çok değerli bir ticaret merkezi olan merkezi mahallelerimizden vuruldu. Bu mahallelerimiz en eski yerleşim yerleri olmakla birlikte şehrin ticaretinin ve şehrin ekonomisinin de yoğun olarak yaşandığı mahallelerimizdi. Bugün İzzetpaşa, İcadiye, Rızaiye, Çarşı, Sarayatik, Nailbey, Kültür, Mustafapaşa, Kırklar, Sanayi, Yeni Mahalle ve diğer mahallelerimizin görüntüsü savaştan çıkmış ve bombalanmış gibi bir izlenim yaratıyor. Bu görüntü ticareti de etkilediği gibi şehir insanına da negatif duygular oluşturuyor. Bu durum Elazığ TSO olarak en çok da bizleri etkiliyor.

Çünkü şehrin ticareti ve ekonomisi istediğimiz gelişmeyi yeterince gösteremiyor. Madem bu şehir merkezindeki mahalleler depremde hasar aldığı için yıkıldı ve sendeledi, madem bu mahallelerin yıkılmasıyla zor bir dönem yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz, o zaman bu şehrin yiğit insanlarına yıkıldıkları yerden ayağa kalkmak düşer. Bu şehrin insanlarına yeniden ayağa kalkmak için birlikte olmak, birlikte hareket etmek düşer. Bu yıkıntının altından hemşehrilerimiz tek başına kalkamaz. İnşaat maliyetlerindeki artışları hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. Hemşehrilerimiz devletin sunduğu imkanları kullansa bile müteahhit firmalarımız maliyetlerdeki artışları da dikkate alıp haklı olarak ciddi paralar talep ediyorlar. Halkımız da bu parayı veremeyince ne inşaatlar yapılabiliyor ne de mahallelerimizdeki harabe görüntü oradan kalkıyor” dedi.

 

 “İLİMİZDE OLMASINI ÖNEMLİ VE ANLAMLI BULUYORUZ”

Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları bazı mahallelerimizde başlattığı kentsel dönüşümün atağının takdire şayan ve önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek; “Ancak belediyemizin de gücü ve yetkisi bir yere kadar. Kaldı ki kentsel dönüşümü tüm Elazığ’a yaymak; kamu gücünü, Bakanlık gücünü arkasına almakla mümkün olur. 

Geçtiğimiz günlerde Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği’nin kamuoyuyla paylaştığı TOKİ’nin İstanbul’a uyarladığı “yarısı bizden” kampanyasının ilimizde de uygulama fikrini oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz. Bugün bu toplantıda görüyoruz ki şehir bu kampanyaya kilitlenmiş ve kenetlenmiş” diye konuştu.

 “SORUNU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇÖZMELİ”

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş: "Burada çözümleri konuşmamız lazım. Bu konu gündeme geldiği günden beri desteklediğimizi ve takipçisi olacağımızı bildirdik. Farz edelim ki Şahin Bey Ak Parti’nin değil benim partimin belediye başkanı. Böyle olsa dahi tek başına bu memleketi, o bahsettiğimiz mahalleleri yeniden yapması mümkün değil. Belediyemizin gücü belli, etkisi belli. Dolayısıyla bizim bu sorunumuzu çözecek olan kurum direkt Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. İstanbul’da uygulanan “yarısı bizden” kampanyasıyla ilgili bazı duyumlar aldık. “Efendim istiyorsunuz ama biz Sarayatik’te evi yıkılan vatandaşa Güneykent’te ev verdik” diyorsunuz. Bakan Kurum’a iletilmesi gereken en önemli husus: şehir merkezinde oturan hiç kimse kendi isteğiyle o tarafa gitmedi, gitmek zorunda kaldı. Çünkü 2020 depreminde TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD İstanbul’a tanınan hakkı Elazığ’a tanımadı. Gittiler güzel güzel yerlere konutları doldurdular. Vatandaş ya gitmeyip çadırda kalacaktı, ya da 20 bin TL kira vermek zorunda kalacaktı. Dolayısıyla Elazığlılar oralara mecburen gitti" dedi.

“DEVLET YARDIMI OLMAK ZORUNDA”

CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan: yarısı bizden projesi hükümetimizin elinde olan, ancak onlar adına yapılabilecek olan ve sürdürülebilecek olan bir proje olması çok önemlidir. Burada Belediye Başkanının yapabileceği herhangi bir durum yoktur. Çünkü yıkılmaya devam eden bir şehir ve bu şehri tamamen kendi gücüyle yeniden ayağa kaldırması hiç kimse için mümkün değildir. Devlet yardımı olmak zorunda. Bu yardımın alınabilmesi için ancak güzel bir projeye ihtiyacımız var. Bu proje İstanbul’da başlamış olsa dahi Elazığ için bambaşka bir hikaye olması gerekiyor çünkü Elazığ her anlamda kendine özgü bir şehirdir. Elazığ’da biz mahalle kültürünü kaybettik ve bunun nedeni Elazığ depreminden sonra yapılan deprem konutlarına vatandaşların rastgele yerleştirilmesi, mahalle kültürünü yitirmemizin nedenidir. Bundan sonra yerinde yapılacak olan dönüşümler ancak güzel bir şekilde yapılırsa olur.”

“ELAZIĞ’IN DURUMU VE KİRA FİYATLARI ORTADA”

Elazığ’ın durumu ortadadır. Elazığ’da bu kadar konut yapılmasına rağmen kira fiyatları ortadadır. Hala insanların bu ev sorununun çözülmediği gayet ortadadır. Yıkılan ve yıkılmakta olan bir şehir durumu vardır ve bu şehre kentsel dönüşümle yardım edilmediği takdirde bambaşka bir hikayeyle karşılaşacağımız ortadadır. CHP ve şahsım adına şunu söyleyebilirim ki yapılabilecek olan her türlü işlemde hem mecliste hem de yerelde insanların toplu olarak onay verdiği kamuoyunun yararına olan her projeye destek vereceğiz” diye konuştu.

 

“BU TOPLANTI ÇOK DEĞERLİ VE KIYMETLİ”

FHGC Başkanı Serkan Gürtürk: "Bu toplantıyı çok değerli ve kıymetli buluyorum ancak şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Öncelikle 2020 depreminden sonra mahallelerimizin plansız bir şekilde apar topar dağıtılmasını Elazığ Emniyet Müdürlüğü’nün kuruluş yerleşkesi olayına benzetiyorum. Çünkü bu sorun en başından beri belliydi. Mahalle kültürünü kaybettik.

Belki bugün yerinde dönüşüm olsaydı şehirdeki büyük bir alanı kurtarabilirdik. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum ancak bu konuda siyasilerimize çok büyük görevler düşüyor. Ankara, Bakanlık nezdinde ciddi bir şekilde dile getirilmesi ve belirli bir sonuca bağlanması gerekiyor. aksi halde bizi bir araya getirip bu toplantıda sorunları konuşup dağılmamızla sonuçlanır. Herhangi bir sonuç elde edemeyiz. Muhtarlarımızın serzenişleri doğrudur, haklılar. Mahallelerinde bu sorunlarla karşı karşıya geliyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“BU GÖRÜNTÜ ORTADAN KALKMALI”

HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı: "Öncelikle yapılmış olan deprem konutlarını hepimiz görüyoruz. Eksikleri varsa zamanı geldiğinde konuşuruz. Elazığ’ın bir ihtiyacı var ve şu an bu ihtiyaç için bir araya geldik. Buna öncülük eden Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği’ne teşekkür ediyorum. Vekillerimizden öncelikle şunu istirham ediyorum. Elazığ’a yapılan bu TOKİ konutları çok elzem ve kıymetli ancak Ankara’da yapılmış olan konutlar Elazığ’a yeterlidir algısı oluştuysa bunu yıkmamız gerekiyor. yapmak istediğimiz, Elazığ’ın şehir görüntüsünün çirkin bir hale geldiği konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu görüntünün ortadan kalkması için burada bir araya geldik, hep birlikte istişare ediyoruz. Bu oldukça elzemdir. Bundan daha önemli olan olası bir depremde can kaybımız olacak mı, bu binalar bize acı yaşatacak mı, bu binalardan kurtulmamız gerekiyor mu?”

“HER ZAMAN DESTEK VERECEĞİZ”

Şahin Başkanımıza teşekkür ederim bu çalışmaları başlattı. Her zaman destek vereceğiz. Elazığ’a yapılması gereken bu kentsel dönüşüm, İstanbul için planlanan “yarısı bizden” kampanyası Elazığ’da uygulanabiliyor mu, bu imkanlar oluşabilecek mi bilmiyoruz, bu şartları zorlayalım.

Yapılamıyorsa Elazığ’ı bu çirkin görüntüden kurtarmak ve acı bir kayıp yaşamamak adına vatandaşlarımıza kolaylık sağlayıp eski binaların yıkılıp yenisinin yapılabilmesi için vatandaşlarımıza faizsiz kredi imkanı sunmak ve ödemeyi kolaylaştırmak bizler için oldukça önemlidir. Bu iki husus inanıyorum ki büyük bir problemi çözecektir. Bizler bu sorunların çözülebilmesi için HÜDA Par olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız”dedi.

“ELAZIĞ ENKAZA DÖNÜŞMÜŞ”

“İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar: “Elazığ’ın geleceğinin imarı açısından, sosyal donatıları açısından, eğitim ve kültürü açısından da ele alınması lazım. Elazığ enkaza dönüşmüş, kültürü yozlaşmış bir şehir haline geldi. Bu kültürü yeniden oluşturmamız, münevver bir şehir haline getirebilmemiz lazım. Bu kenar mahalle olarak adlandırılan mahallelerimizde birer kültür merkezi oluşturmamız lazım. Herkesi Ahmet Tevfik Ozan Kültür merkezine getirme imkanımız olmayabilir, gençlerimizi kültürel ve sosyal çalışmalara katamayabiliriz. Ama o mahallelerin imar edilmesi, kentsel dönüşümle yeniden tasarlanması, mutlu bir toplum oluşmasına neden olacağı gibi oradaki ailelerin ve gençlerin de kendi mahallelerindeki kültür faaliyetlerine katılıp, mahalle kültürünü, şehir kültürünü ve Türkiye kültürünü öğrenmeleri lazım.”

“TOPLUM OLARAK EROZYONA UĞRADIK”

“Ben bir eğitimci olarak bunları önemsiyorum. Biz kültürel yozlaşmaya doğru gidiyoruz, aile düzenimiz bozuluyor. Ahlaken çökmüş ve erozyona uğramış bir toplum haline geldik.

Elazığ’ın tek sorunu konut meselesi değil. Konut inşallah olacak, kentsel dönüşümle mi yerinde dönüşümle mi olur, faizsiz krediyle mi olur bilmem ama Elazığ’ın yararına olacak her türlü hizmeti destekliyorum. İnşallah bu büyük projenin altından gururla çıkarız ve kısa vadede vatandaşlarımız bundan yararlanır” ifadelerine yer verdi.