Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Yıldız, soğuk havalarda yüz felci vakalarında belirgin bir artış gözlendiğini belirterek, korunma yöntemlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Yıldız'a göre, yüz felci, beyinden çıkan 7. sinirin fonksiyonunun bozulmasıyla ortaya çıkıyor. Hastalar genellikle yüzlerinin bir tarafında kaş kaldırma, göz kapatma ve ağız büzme hareketlerini yapmakta zorlanıyor ya da bu hareketleri hiç gerçekleştiremiyor.
Soğuk havaların etkisiyle herpes virüsünün aktif hale gelmesi, sinirde enfeksiyona ve şişmeye neden olarak yüz felcini tetikliyor. Radyasyon, travma, enfeksiyon, sosyal stres ve zayıflayan bağışıklık sistemi de bu rahatsızlığa zemin hazırlayan faktörler arasında yer alıyor.
Soğuk hava, yütak bölgesindeki yapıları etkileyerek herpes virüsünün aktif hale gelmesine yol açabilir.• Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları, aniden soğuk ortama çıkmak, rüzgâra maruz kalmak felci tetikleyebilir.• Soğuk havada açık pencereli bir arabada seyahat etmek ya da hava akımı olan bir yerde uyumak yüzdeki damarlarda kasılmaya ve kan akışının azalmasına neden olabilir.
Dr. Yıldız, yüz felcinden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor
“Aşırı soğuk havalarda uzun süre açık alanda kalmaktan kaçının.
Saçlarınızı ve yüzünüz iyice kuruladıktan sonra dışarı çıkın.Hava akımına maruz kalmamak için açık pencere önünde uyumaktan kaçının.Dışarı çıkarken atkı, bere ve kapşon gibi koruyucu giysiler kullanın” dedi.
Dr. Yıldız, yüz felcinin genellikle iyileşen bir rahatsızlık olduğunu belirterek erken dönemde kortizon ve antiviral ilaç kullanımının önemine vurgu yapıyor. Bunun yanı sıra, hastalık oluştuktan sonra da soğuktan korunmak, yüzün ve saçların nemli kalmamasına dikkat etmek ve gerekirse fizik tedavi uygulamak iyileşme sürecini hızlandırabiliyor.
Soğuk havalarda yüz felcinden korunmak için gerekli tedbirleri almak, bu rahatsızlığın önüne geçmek adına büyük önem taşıyor.