Epilepsi, çocukluk çağında sık görülen nörolojik hastalıklardan biridir ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Epilepsi nöbetlerinin farklı türlerde olabileceğini ifade eden Fethi Sekin Şehir Hastanesi Çocuk Nöroloji Doktoru Doç. Dr. Serkan Kırık, hastalığın belirlenmesinde izlenilen yolları anlattı.
Hastaların çoğunda Bilinç kaybı, kas kasılmaları, titreme gibi belirtiler görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Kırık, hastalığın çocuklarda daha sık görüldüğünü söyledi.
Doç. Dr. Kırık, Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Kırık: Her epilepsi hastasında da mutlaka ek incelemeler yapılmaktadır. Elektroensefalografi (EEG) yani beyin dalgalarının tespiti, MR (manyetik rezonans görüntüleme) beynin görüntülenmesi, beyin fonksiyonlarını oluşturan alanlarda herhangi bir fonksiyon bozukluğuna sebep olan yapısal bir sorun var mı yok mu bakılması, kan biyokimyası bazı vitaminlerin özelikle b12 vitaminin eksikliğine bakılıp buna göre uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır geç kalınmadan.
Epilepsi tedavisi olan bir hastalıktır. İlk anti nöbet ilaçla beraber, epilepsi de başarı oranı %50’dir. Uygun nöbet tedavisiyle birlikte en az iki yıllık tedavi süreci sonunda hastaların epilepsiyi atlatma oranı %70’dir. Özelikle çocuklarda epilepsi daha hızlı tedavi edilmektedir. Hastaların tedavisi genel olarak 2 ile 4 yıl arasında tamamen sonlanmaktadır. Tedavi sonrası yeniden hastalığın oluşması %20 gibi düşük bir risk taşımaktadır.
Epilepsi hayatın her anında karşımıza çıkabilir. Önemli olan epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmemiz. Tedavileri aksatmadan bu süreci ilerlememiz ve bu hastalıktan korkmamamız.