Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşların en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi DASK olmuştu.
Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen vatandaşlar DASK’tan ödemelerini ya hiç alamadılar yada eksik aldılar. Şehirde en çok konuşulan sorunların başında yer alan DASK konusu aylardır çözülemedi.
Konuyu takip ettiklerini belirten Elazığ Milletvekilleri ise vatandaşlara çözüm için mahkeme yolunu gösterdi.
Elazığlıların en çok şikayetçi olduğu DASK şirketinden sigorta haftası nedeniyle açıklama geldi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Sigorta Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada Türkiye’nin Zorunlu Deprem Sigortası karnesi ile afet yönetimi ve hasar ödemesi alanında yapılan çalışmaları paylaştı.
“ELAZIĞ DEPREMİNDEN SONRA 220 MİLYON TL ÖDEME YAPTIK”
Sigorta Haftası’nın Türkiye’de sigorta farkındalığının yükselmesi açısından önem taşıdığını ve DASK’ın kuruluşundan bu yana sigortalılık oranlarının yükselmesi için pek çok çalışma yaptığını belirten DASK Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından kurulan DASK, depremden sonra hayatın kaldığı yerden devam etmesini sağlama hedefiyle 20 yılda pek çok çalışma gerçekleştirdi. Yürütülen bu çalışmalar sonucunda bugün Türkiye’deki her iki konuttan biri Zorunlu Deprem Sigortası güvencesi altına alındı. Sigorta kurumu olarak depremlerin ardından hızla sahaya inerek depremin neden olduğu yaraları sarmak için çalışmaya başladık. 20 yılda depremlerin neden olduğu maddi hasarlar için konut sahiplerine 440 milyon TL ödeme yaptık. Bu ödemenin 220 milyon TL’sini Elazığ’da yaşanan son depremde gerçekleştirdik. Yüzde 56 sigortalılık oranına ulaşarak yolun yarısını geride bırakmaktan mutluluk duymakla birlikte, daha gidecek yolumuz olduğunun da farkındayız. Türkiye’de deprem güvencesiz konut bırakmama hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz”.
“BİR HAFTA İÇİNDE EKSPERLERİMİZİ SAHAYA GÖNDERİYORUZ”
Depremlerin ardından hasar yönetimi için atılacak adımların hızla uygulamaya konduğunu belirten Güler, “Arama kurtarma çalışmaları devam ederken biz de kurum olarak eksperlerimizle birlikte hasar tespitine en kısa sürede başlamak için gerekli organizasyonu yürütüyoruz. Enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından da bir hafta içinde eksperlerimizi sahaya gönderiyoruz. Hasar yönetimindeki başarımızın ve poliçe sahibi vatandaşın tazminatını vaktinde almasının kurumumuza duyulan güvenin temel unsurlarından biri olduğunu biliyoruz. Kurumumuz ile kurduğumuz başarılı sistem sayesinde yurtiçi ve yurtdışı reasürans destekleri de alarak, bugün 25 milyar TL’ye ulaşan toplam hasar ödeme gücümüzle depremlerin neden olduğu maddi hasarın yönetimi açısından ülkemize önemli bir avantaj sağlıyoruz” dedi.
EN ÇOK MARMARA BÖLGESİNDE
Verilen bilgiye göre, bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken, sigortalılık oranları Ege Bölgesinde yüzde 54, İç Anadolu’da yüzde 52, Akdeniz ve Doğu Anadolu’da yüzde 48, Karadeniz’de yüzde 45 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 44 düzeyinde seyrediyor.
ELAZIĞ’DA DEPREM SİGORTASI ARTMIŞ!
Ocak 2020’de yaşanan Elazığ depreminin ardından Elazığ’daki sigortalılık oranı yüzde 35’ten yüzde 50’ye ve Malatya’da sigortalılık oranı yüzde 38’den yüzde 50’ye yükseldiği belirtildi.