Avustralya hükümeti tarafından parlamentoya 16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan yasa tasarısı gönderilirken gözler de Türkiye'ye çevrilmişti. Çocuklara ve gençleri sosyal medya ile dijital oyunların zararlarından korumak için atılacak adımlara yönelik Bakan Uraloğlu, "Düzenlemenin temelinde ilk olarak internet servis sağlayıcılarının, sosyal ağ platformlarının sorumluluklarını ve denetimini arttırmak olacak." dedi. Peki, 16 yaş altı çocuklar sosyal medya kullanacak mı, hangi düzenlemeler yapılacak? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

16 yaş altı çocuklara sosyal medya kısıtlaması, Avustralya hükümetinin yasa tasarısı ile Türkiye'de de gündeme geldi. Geçtimiz günlerde ülkede 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan Çevrim İçi Güvenlik Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarı parlamentoya sunuldu. Buna göre teknoloji şirketleri bu yasağı ihlal ettiklerinde 50 milyon Avustralya doları gibi yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Çocuklar ve gençler için sosyal medya düzenlemesinin Avustralya'da yapılmasının ardından Türkiye'de de Çocuklara sosyal medya yasağı gelecek mi? sorusu merak konusu oldu. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada " Yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir." dedi. İşte, ayrıntılar.

ÇOCUKLARA SOSYAL MEDYA KISITLAMASI GELECEK Mİ?

TBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığının 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi sunumunu gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya zararlarından korumak için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir" dedi.

Bakan Uraloğlu, son günlerde sosyal medya platformlarında, dezenformasyon, siber korsanlık, nefret söylemi, telif hakları ihlalleri, çocukların istismar edilmesi ve akran zorbalığı gibi olumsuzlukların ön plana çıktığını belirtti. TÜİK raporuna göre nüfusun yüzde 66’sının sosyal medya kullanıcısı olduğu, yüzde 87’sinin ise internet kullandığını belirten Uraloğlu, “İnternette geçirilen sürenin günlük 7 saat ile dünya ortalamasının yüzde 7 fazlası ve sosyal medya platformlarında 303 milyon 97 bin aktif hesap olduğunu söylemek istiyorum. İnsanların bilgiye erişimi, bunları kendi hayatına ve ihtiyaçlarına yönelik kullanımı, zamanın ruhunu yakalamak açısından önemlidir. Ancak dijital dünya, özellikle çocuklarımızı popülerlik, beğeni ve izlenme sayısı faktörleriyle her geçen gün daha fazla çevrim içi kalmalarını sağlamaya yönlendirmektedir" dedi.

Bakan Uraloğlu, "Karşımızda kelimenin tam manasıyla sosyal bir tehdit bulunmaktadır. Bu durumun farkında olan Amerika, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerin sorunu önlemeye yönelik çeşitli düzenlemeleri, tedbirleri, kısıtlamaları ve tamamen kapatmalara kadar giden kararları aldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni bir sosyal medya okuryazarlığı bilincine ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu ifade eden Uraloğlu, “16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve online oyunların zararlarından korumak ve bu tür içeriklerin yayılmasını engellemek için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir. Düzenlemenin temelinde ilk olarak internet servis sağlayıcılarının, sosyal ağ platformlarının sorumluluklarını ve denetimini arttırmak olacak" açıklamasında bulundu.

Aile, Adalet ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalarını yaptıklarını belirten Uraloğlu, "Yüce Meclisimizden gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. İnanıyorum ki hep birlikte hareket ederek bu tehlikeyle başa çıkabilir çocuklarımıza ve gençlerimize daha güvenli bir gelecek sunabiliriz" dedi.

AVUSTRALYA'DA 16 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Malatya'da Bakırcılar Çarşısı yıl sonuna kadar tamamlanacak Malatya'da Bakırcılar Çarşısı yıl sonuna kadar tamamlanacak

Avustralya'da, 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan Çevrim İçi Güvenlik Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarı parlamentoya sunuldu. Yasa kabul edilirse, teknoloji şirketleri bu yasağı ihlal ettiklerinde 50 milyon Avustralya doları gibi yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Avustralya İletişim Bakanı Michelle Rowland, parlamentoya Çevrim İçi Güvenlik Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarıyı sundu. Rowland, “Bu reform, gençleri korumak ve ebeveynlere onların yanında olduğumuzu göstermek için yapılıyor” dedi.

Bakan Rowland, düzenlemenin sorumluluğu çocuklara veya ebeveynlere değil, sosyal medya platformlarına yüklediğini de belirtti.

KAYNAK : HÜRRİYET