SAĞLIK

Bilinçsiz Kullanılan Takviyelere Dikkat

Prof. Dr. Coşkun Usta, bilinçsiz vitamin ve takviye kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Mevsim geçişlerinde sıkça başvurulan bu ürünlerin, özellikle ani kalp krizleri, epilepsi ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini vurgulayan Usta, bu ürünlerin yalnızca uzman önerisiyle kullanılmasını gerektiğini belirtti

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, son dönemde artan bilinçsiz vitamin ve takviye kullanımının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Özellikle mevsim geçişlerinde yaygınlaşan bu ürünlerin yanlış kullanımı, kalp krizi, epilepsi ve benzeri hastalıkları tetikleyebiliyor.

'YANLIŞ MAGNEZYUM TEDAVİLERİ ANİ KALP KRİZLERİNİ TETİKLEYEBİLİYOR'

Usta, özellikle sosyal medya ve televizyonlarda ehil olmayan kişiler tarafından verilen yanlış bilgilerin halkı yanılttığını vurgulayarak, "Bu işlerin kökeni biraz ABD'den kaynaklanıyor. Orada 'fonksiyonel tıp' adı altında eğitimlerle takviyelerin kullanımına ciddi yönlendirme söz konusu. Kovid-19 salgını sonrası da özellikle bunların kullanımı çok arttı. İnsanlar mutlaka magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum, çinko alması gerektiğini zannetmeye başladı. Yanlış magnezyum tedavileri ani kalp krizlerini, beyinde bazı elektriksel değişiklikleri, epilepsi ve benzeri durumları tetikleyebiliyor" dedi.

Herkese aynı tedavinin uygulanamayacağına dikkati çeken Usta, her astım hastasının aynı ilacı kullanamadığını, bu nedenle en az 20-30 farklı astım ilacı olduğunu vurguladı.

'YÜKSEK DOZ C VİTAMİNİ BÖBREKLERE ZARAR VERİYOR'

Prof. Dr. Usta, C vitaminin doğal besinler yerine takviye formunda aşırı alınmasının böbrekler üzerinde ciddi zararlar yaratabileceğini belirtti. Usta, "Bunun yerine doğru beslenin, kaliteli uyuyun, mevsimsel besinleri tüketmeye özen gösterin. Tedaviler ve takviyeler kişiye özgüdür. Bunun mutlaka uzman eller tarafından desteklenmesi gerekiyor. Portakal tüketmek yerine takviyesini alanlar var. Yüksek doz C vitamini, böbreklere ciddi zarar veriyor" diyerek vatandaşları uyardı.

'GEREKSİZ YERE AMİNO ASİT BEYİNDE CİDDİ HASARA YOL AÇABİLİR'

Usta, tetkikler yapıldıktan sonra hekim önerisiyle kişiye özgü vitamin ve takviyelerin kullanılması gerektiğini kaydetti.

Sporculara da gereksiz yere amino asitler kullandırıldığını anlatan Usta, amino asitlerde glutamat olduğunu, bunun beyinde ciddi hasarlara yol açabildiğini söyledi.

Usta, takviye ürünlerin imalatının çok iyi kontrol edilmesi, otoritelerce denetimler yapılması gerektiğini belirtti.

'ARALIKLI ORUÇ VE EKMEĞİ BIRAKMAK HERKESE GÖRE DEĞİL'

Son dönemde popülerleşen aralıklı oruç hakkında da uyarılarda bulunan Usta, "iyabetik ve glüten sorunu olmayan birisinin ekmeği boşuna kesmesine gerek yok. Diyabetliysen, kalp yetmezliğin varsa, yaşlıysan, hamileysen aralıklı oruç yapamazsın. Kalp krizi, epilepsi geçirirsiniz, hipertansiyondan düşer, başınızı çarpar, hayatınızı da kaybedebilirsiniz." ifadelerini kullandı.