“Talep edilen her bir başlık İlimiz için çok büyük önem taşıyor”

Bir hafta süren Ankara temaslarını değerlendiren Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan Bakanlıklar ve ilgili kurumlara taşınan her bir başlığın Elazığ ekonomi ve sanayisi için çok değerli olduğunu ve iç ticaretin canlanması hususunda büyük önem taşıdığını ifade etti.

Başkan Arslan değerlendirmesinde, “İlimizde yaşanan 24 Ocak depremi ve ardında tüm dünya ile birlikte Ülkemizi de etkisi altına alan COVİD-19 sürecinde Odamız çok önemli tespitle yapmış ve Meslek Komitelerimizden gelen talepleri ilgili makamlara taşımıştır. Bu taleplerimizin bir kısmı gerçekleşmiş bir kısmı ise COVİD-19 süreci nedeniyle Ülke genelinde uygulandığı için Elazığ adına da çözüm olmuştur.

Ancak özellikle Ağustos ve Temmuz aylarında yaptığımız Meslek Komite Toplantılarımız ve iş dünyasından gelen talepler ile Odamız profesyonellerince yapılan çalışmalar neticesinde iç ticaret, sanayi, tarım ve altyapı hususlarında acil ihtiyaçlarımız belirlenmiş ve bu ihtiyaçlar için ilgili Bakanlıklar ve kurumlarla temas kurulması elzem olmuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, TOBB ve ilgili diğer kurumlar nezdinde bir hafta süren görüşmelerimiz ve taleplerimiz ilgili makamlara ulaştırılmış ve her bir başlık büyük ilgi görmüştür. İlgi ve alakaları nedeniyle Bakan Yardımcılarımıza, Genel Müdürlerimize ve üst düzey bürokratlarımıza göstermiş oldukları ilgi nedeniyle iş dünyamız adına kalbi teşekkürlerimi sunuyor, sürecin ilimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

YAPILAN GİRİŞİMLER VE TALEPLER

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan tarafından Ankara programı kapsamında çözüm talebinde bulunu konular:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı:

KOSGEB Deprem Acil Destek Kredisi: Kredi müracaatlarının 2020 yılı sonuna kadar devam etmesi. Kredi faiz oranlarının değişmesi ile birlikte bankaların kredi kullandırma isteklerinin olmaması nedeniyle KOSGEB ve Bankalar arasında kredi faiz oranları ile ilgili yeni protokol oluşturulması. Kredinin geri ödemesiz süresinin bir yıldan iki yıla çıkarılması. KOSGEB veri tabanında sektör itibarı ile bulunmayan eğitim, hizmetler gibi sektörlerin de değerlendirilmeye alınması.

Ar-Ge Destekleri: KOSGEB tarafından çağrıya çıkarılan Ar-Ge Destek Programı’nın Elazığ için özel olarak sektör ve tema ayrımı yapılmadan çağrıya çıkarılması.

Karakoçan, Kovancılar, Palu Karma OSB: İlin doğu bölgesinde bulunun 5 ilçemizin ortak istifade edebilecekleri Karma OSB’nin 2021 yılı ödenek kapsamına alınarak altyapı için ödenek ayrılması.

Sektörel KSS Talebi: İlimiz mevcut Küçük Sanayi Sitesinin rahatlaması ve bu alanın daha çok otomotiv ile kümelenmesini sağlamak ve başta burada olmak üzere ilin her köşesine dağılmış bulunan mobilyacılar, hurdacılar, inşaat malzemecileri, gıdacılar gibi sektörlere yönelik yeni İhtisas KSS’ler kurulması talebi. Özellikle bu talebimizin TOKİ marifetiyle yapılıp ilimiz iş dünyasına kazandırılması.

2.OSB Arıtma İhtiyacı: İlimiz sanayi altyapısı için çok önemli bir girişim olan Elazığ 2. OSB’nin Arıtma Projesinin 2021 yatırım programına alınması.

Fırat Kalkınma Ajansı Bütçesi: Elazığ depremi ve COVİD-19 süreci ile birlikte çok zor bir dönem yaşayan Elazığ’da ekonomi, sanayi ve ticaretin canlanması, istihdamın artması ve göçün önlenmesi için Elazığ’a iş dünyasına özel olarak Fırat Kalkınma Ajansı’na bütçe tahsis edilmesi.

2.OSB İçerisinde İŞGEM lll. Kurulması: İlimizde sanayi altyapısı için çok değerli gördüğümüz İŞGEM sayısının çoğaltılması için 2. OSB sınırları içerisinde Elazığ 3. İhtisas İŞGEM kurulması.

Tarım ve Orman Bakanlığı:

Kooperatiflerin Desteklenmesi Talebi: Elazığ içir çok önemli olan ve kuruluş çalışmaları tamamlanan 5 ayrı kooperatif için DAP, FKA, TKDK, AB ve Tarım ve Orman Bakanlığından destek talep edilmiş, bu kooperatiflerin İlimizdeki tarım, hayvancılık ve üretimleri desteklenmesi için 2021 yılında en az 20 milyon bütçe ile altyapı ihtiyaçlarının tamamlanması hususu gündeme taşınmıştır.

Sera OSB: Elazığ’da yeni bir sektör oluşturulması ve il ekonomisine değer katması için üzerinde çalışmalar devam eden Elazığ Sera OSB için MTA fizibilitelerinin tamamlanması ve sürecin hızlandırılması talep edilmiştir.

Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB: Elazığ’da besicilik sektörüne yeni bir ivme kazandıracak olan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB’nin ÇED sürecinin devam ettiği bu sürecin tamamlanması ile birlikte 2021 yatırım programına kaynak aktarılması talep edilmiştir.

Bakan Yardımcısı Tunç İle Elazığ’da Toplantı Kararı: Ankara temasları kapsamında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı M.Hadi Tunç ile görüşen Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan kurulan kooperatifler, Sera OSB, Besi OSB ve gündemdeki diğer konular hakkında istişarelerde bulundu. Yapılan görüşme sonrasında yürütülen tüm bu projelerin Elazığ için çok değerli olduğunu ifade eten Bakan Yardımcısı Tunç, önümüzdeki günlerde Elazığ’da bir toplantı yapılmasının yararlı ocağını ifade etmiştir.

Elazığ TSO organizasyonunda, Bakan Yardımcısı M.Hadi Tunç başkanlığında önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı yapılması için çalışmalar başlatılmıştır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB):

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, 2021 yılında Teşvik Sisteminin dayanağı olan İllerin Sosyo Ekonomik – Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) komisyonunda görev almayı ve bu talebinin ilgili Bakanlıklara TOBB tarafından iletilmesini talep etmiş ve Elazığ TSO tarafından üzerinde çalışmaları devam eden Sanal Fuar konusuna TOBB’den destek istemiştir.

Başkan Arslan bu iki konu ile birlikte 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan Elazığ depreminin böylesine büyük krizlerde kurumlar arası işbirliği ve kriz yönetimini bir kez daha sorgular hale getirdiğine dikkat çekerek, İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlar nezaretinde yürütülen Afet Yönetiminde mutlak suretle Odaların yer almasının önemini belirtmiş, Elazığ TSO’nun depremde üstlenmiş olduğu rolü ifade ederek, deprem ülkesi olan Türkiye’de yeni bir düzenleme ile Odaların mutlaka kapsam içerisinde yer alması için TOBB’nin öncülük etmesini önermiştir.