GÜNDEM

Başkan Aksu: Milli ve Manevi Kodlarla Donanmış Bir Eğitim Sistemi Gerekiyor

Yeni müfredat değerlendiren Pozitif İvme Kurs Kütüphane Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Veli Aksu, tüm liselerin branşlaşması gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı.

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

Yeni müfredatı değerlendiren Pozitif Enderun Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Veli Aksu, çalışmanın sadece müfredat alanında sınırlı kalmaması, milli ve manevi kodlarla donanmış bir eğitim sistemi olması gerektiğini söyledi.

Başkan Aksu, “Bu çalışma sadece müfredat anlamında sınırlı kalmamalı. Nasıl? Milli Eğitim diyoruz, o zaman Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir milli standart eğitiminin olması gerekiyor. Ne demek istiyorum, yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti nasıl bir gençlik, nasıl bir nesil yetişmesini istiyor. Önce bunun kararını vereceğiz. milli ve manevi kültür kodlarıyla kodlanmış bir eğitim sistemimiz olmazsa olmazımızdır. Bundan sonra Bakanlıkların ya da Bakanların değişmesi ile bu milli kısmı yani milli ve manevi kodlarla kodlanmış olan eğitim değişmemeli. Önceliğimiz bizim bu. Müfredat olayında ben sadece bir konunun bir üst sınıftan alt sınıfa ya da kaldırılması veya genişletilmesi daraltılması ülkemizin eğitim modeli bu değil. Müfredat elbette ki güncellenebilir bunlar detaydır bunların değişmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bizim asıl problemimiz eğitim sisteminde köklü reformis bir değişim olmalı” dedi.

Başkan Aksu, Anadolu Lisesi kavramının dünyada hiçbir ülkede görülemeyeceğini belirterek, tüm liselerin branşlaşmasını talep etti.

Başkan Aksu, “ Bizde Anadolu Lisesi neden var? Hangi ülkede bu tarzdan bir lise var? Hiçbir ülkede göremezsiniz o zaman demek ki burada bir Dünya’daki akademik başarılarının umduğu ülkelerin eğitim sistemlerini bir incelememiz gerekiyor. Ben şunu söyleyeyim 16 ülkenin eğitim sistemini çok detaylı incelemişim. Bunun yanında özelikle uzun yıllardan beri Dünya’nın literatüründe, sıralamasında, eğitim standartları içinde ilk 10’da olan tüm ülkelerde eğitim sistemini çok iyi incelemişim. Biz şunu istiyoruz, diyoruz ki artık düz lise kalmasın. Tüm liseler branşlaşsın ve bu branşlaşmalar ülkenin ihtiyacına göre olmalı” dedi.