Türkiye'de milyonlarca araç sahibini ilgilendiren araç muayene hizmetlerinde yeni bir dönem başlıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından araç muayene hizmetlerinin 20 yıl süreyle özelleştirilmesi için yeni ihale süreci başlatıldı. 2007 yılından bu yana özel sektör tarafından yürütülen araç muayene hizmetleri için yapılan mevcut sözleşmeler 14 Ağustos 2027’de sona erecek. Bu doğrultuda, yeni imtiyaz sözleşmeleriyle sürecin kesintisiz devam etmesi planlanıyor.

Thumbs B C C872A296A9B49312685Dda38175D0A65

YENİ DÖNEMİN ŞARTLARI BELİRLENDİ

Mevcut özelleştirme sürecinin sona ereceği tarihe kadar yeni işleticilerin belirlenmesi ve kamu hizmetinin aksamaması için hazırlık çalışmaları hızlandı. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile araç muayene hizmetleri yeniden özelleştirme kapsamına alındı ve yeni ihalenin en geç 15 Ağustos 2027’ye kadar tamamlanması hedeflendi.

Özelleştirme sürecinde öne çıkan yeni düzenlemeler şunlar olacak:

Araç muayene hizmetleri 20 yıllık imtiyaz hakkı verilerek özelleştirilecek.

Kredi kartıyla yapılan ödemelerde komisyon ücreti vatandaşa yansıtılmayacak ve işletici firmalar tarafından karşılanacak.

Yeni işleticiler, bölgelerinde tek yetkili hizmet sağlayıcı konumunda olacak.

Yeni istasyonlar açma zorunluluğu getirilecek ve hizmet kalitesinin artırılması için altyapı yatırımları özel sektör tarafından yapılacak.

Muayene ücretlerinin ilk 3 yılında %30’u, sonraki 7 yılda %40’ı ve son 10 yılda %50’si kamu payı olarak Hazineye aktarılacak.

Muayene işlemleri Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olarak gerçekleştirilecek.

YENİ İŞLETİCİ İHALEYLE BELİRLENECEK

İhaleye katılmak isteyen firmalar için teklif verme süresi tamamlanırken, ihale süreci pazarlık usulüyle ilerleyecek. Kazanan firmanın belirlenmesi sonrası ihale sonucu, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak ve Rekabet Kurulu’nun kararının ardından Danıştay süreci tamamlanarak sözleşmeler imzalanacak.

 

TÜRKİYE'DE ARAÇ MUAYENE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Türkiye’de yaklaşık 31 milyon 300 bin trafiğe tescilli araç bulunuyor. Bu araçların büyük bir bölümünü otomobiller oluştururken, ticari ve ağır vasıtalar da düzenli olarak periyodik muayeneye tabi tutuluyor.

Mevcut durumda Türkiye’de:

223 sabit araç muayene istasyonu,

93 seyyar araç muayene istasyonu hizmet veriyor.

Yeni ihale kapsamında, artan araç sayısına paralel olarak yeni istasyonların açılması zorunluluğu getirilecek. Böylece özellikle büyük şehirlerde ve yoğun nüfuslu bölgelerde yaşanan yoğunluk sorununun önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yaş sebze ve meyve ihracatında 6 milyar dolar aşıldı Yaş sebze ve meyve ihracatında 6 milyar dolar aşıldı

KAYNAK: KARAR