Çarşamba günü Malatya’nın Kale ilçe merkezli depremin ardından çalışmalar sürdürülürken AFAD Başkanı Oktay Memiş Elazığ’a geldi.

HÜDA PAR, Sahada Koordinasyon Merkezi Kurdu HÜDA PAR, Sahada Koordinasyon Merkezi Kurdu

Vlcsnap 2024 10 17 23H24M31S759

AFAD Başkanı Oktay Memiş’in katılımıyla gerçekleştirilen “Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı”na Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, Elazığ Belediyesi Başkan V. Mehmet Sabuncu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Genel Müdürleri, Bölge Müdürleri ve İl Müdürleri de katıldı.

Başkan Memiş: “Toplantının ardından AFAD Başkanı Oktay Memiş, yapılan çalışmalarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Vlcsnap 2024 10 17 23H25M20S865

Değerli basın mensupları bildiğiniz üzere dün sabah saat 10:46 da Malatya’nın Kale ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremden başta Malatya olmak üzere Elazığ’ımız  Adıyaman Şanlıurfa Batman Diyarbakır Maraş ve Tunceli illerimizde etkilendi bütün müdahalelerimizi ilk baştan itibaren valilerimizin AFAD il müdürlerimizin koordinasyonunda jandarmamız emniyetimiz ve diğer güvenlik birimlerimizle beraber yapmaya başladık. Aynı zamanda belediyelerimiz itfaiyemiz 112 ekiplerimizle koordineli bir şekilde ilgili yerleşim yerlerinde saha taramalarını hemen başlattık. Saha taramalarının sonlanması ile bölgede başlatılan hasar tespit çalışmalarımız ise çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığımızın ekipleri tarafından devam ettirmektedir. Diğer taraftan bakanlığımızdan aldığımız bilgiler ışığında Malatya'da 55 Elazığ'da 111 Adıyaman'da 18 Diyarbakır'da 19 Şanlıurfa'da 37 Kahramanmaraş'ta 3 ve Erzincan'da 6 olmak üzere toplam 249 vatandaşımız depremden etkilenmiştir. Malatya'da 2 Elazığ'da 8 olmak üzere toplam 10 vatandaşımızın tedavileri de devam etmektedir. Bu toplam rakam.

Vlcsnap 2024 10 17 23H24M38S825

 YARALANAN 249  VATANDAŞIMIZ KORKU VE PANİKTEN DOLAYI YARALANDI.

 

 Depremden etkilenen vatandaşlarımız olup hem Malatya'da hemde Elazığ'da tedavisi devam etmekte ciddi bir durum bulunmamaktadır. Kızılay'ımız tarafından hem Malatya'da hem de Elazığ'da toplam 12.000 kişilik yemek hizmeti verilmektedir.Ben bu vesileyle depremden etkilenen vatandaşlarımızın her birine geçmiş olsun dileklerim sunuyorum. Değerli basın mensupları bizim AFAD olarak önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliğini muhafaza etmektedir. Öncelikli olarak biz  herhangi bir afet olduğunu özetle deprem afeti olduğunda müdahale ile arama kurtarma çalışmaları yapmaktayız.

  "Ancak bu 5.9 büyüklüğündeki depremde özellikle Elazığ'ımızda daha önceden 2020 yılında meydana gelen depremden sonra yapılan çalışmalar şehrin adeta konutların yenilenmesi ve kentsel dönüşüm faaliyetleri sayesinde bu ölçekte her ne kadar çok büyük ölçekli olmasa bile azımsanacak bir ölçüde ölçekte değildir". Herhangi bir can kaybının olmaması bizim için çok değerlidir bu da bizlere kentsel dönüşüm ne kadar önemli olduğunu diğer şehirlerimizde de meydana gelecek depremlerde can kaybının önüne geçilmesi için mal kaybının önüne geçilmesi için kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

 

 Değerli basın mensupları yine bugün Sivas ilimizde saat 11.29 ile 11.39'da da 10 dakika arayla 4.7 ve 4.1 büyüklüklerinde 2 deprem meydana gelmiştir. AFAD ve ilgili kurumlarımızın ekipleri tarafından Sivas merkezde Hacıali Saklı Barçın Akpınar Ağılkaya köyleri ile Hafid Kangal Lara ve Su şehri ilçeleri başta olmak üzere etkilenen tüm ilçelerimizde tarama çalışmaları yapılmış ve devam etmektedir. Şu ana kadar 15 ihbar alınmış olup onların da hepsi daha çok korku ve panikten kaynaklanmaktadır. Binalarla ilgili olarak hem Sivas'ta hem de 5.9 büyüklüğündeki deprem neticesinde etkilenen illerimizdeki hasar testi çalışmalarında devam etmektedir. Ben depremden etkilenen bütün vatandaşlarımızın her birine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum bu çalışmalarda gösterdikleri liderlikten dolayı başta sayın valilerimiz olmak üzere Türkiye afet müdahale planının bütün paydaşlarına ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.

Vlcsnap 2024 10 17 23H19M44S848

Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde sayın bakanlarımız  İçişleri Bakanımız Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve diğer bakanlıklarımızın koordinasyonunda ve AFAD’ımızın koordinasyonunda 7/24 yapmaya gayret ediyoruz. Vatandaşlarımızın yanındayız onların her zaman emrindeyiz. İnşallah hem müdahalede hem müdahale sonrası iyileştirmede hem de özellikle afet yönetiminde en önemli aşama olan afet risklerinin azaltılmasında daha iyi çalışmalar yapmayı ülke adına diliyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi

1729192487 Whatsapp G Rsel 2024 10 17 Saat 21.22.22 Ce20A7Bf

Editör: Fırat Üzmez