Anadolu Sohbetleri Programında televizyonlarımız genel yayın yönetmeni zeki akbıyık’ın da aralarında bulunduğu gazete ve tv'lerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Afkan Ala, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ala yaptığı açıklamada, “Bizim derdimiz, anayasalarının yapım süreci metnine dahildir çünkü yorumlanırken, anayasanın hangi iklimde yapıldığı anayasaya siner…

Anayasanın da ruhu vardır. Siyasal iradeyi sınırlandırma üzerine kurgular askeri dönemde yapılan anayasalar çünkü onlara göre yanlışı yapanlar siyasilerdir. O ruhu yansıtır.  80’den beri defalarca değişti…100’den fazla değişiklik var. Bu kadar değişince kendi içindeki tutarlılık mantık da kayboldu” dedi. …

Genel Başkan Yardımcısı Ala, “Anayasa ile halkın cebi arasında ilişki kuramayan siyasetçi dönüp bir bakması lazım. Londra dünyanın finans merkezi haline gelmesinin nedeni güven.. Siyasal iklim oluşturacaksınız ki bunun ana kaynağı anayasadır. Yazılı bir anayasa var 1876’dan beri geleneği var… Ekonomik hedeflerimiz var, bunu yakalayabilmemiz için anayasanın ilk başta bu hedefle uyumlu iklim oluşturması lazım.

Temel hedefimiz ne? Türkiye yüzyılı dedik, gelişmekte olan bir ülkeyiz, gelişmekte olan ülke liginden bir üst lige çıkacağız üst gelir grubunda olan ülkeler ligine çıkacağız. Gelişmiş ülkeler deniliyor…En önemli kaldıraç anayasa, niye anayasa? Her seçimde anayasanın tartışıldığı yerde yatırım yapılması düşünülür mü? Anayasa tartışmalarının temel metnin bu kadar tartışıldığı yerde askeri düzende yapılmış bir anayasada çok uzun vadeli yatırımlar yapar mısınız? Bir Anayasa düşünün kendi kurallarının uygulanmasını bile garanti altına alamamış benim haklarımı nasıl garanti altına alınacak. Anayasa kendi kurallarının uygulanmasını garanti altına alabilmelidir.

Anayasa kendi uygulamasını düzenlemeleriyle garanti altına alan metne denir öyle mekanizma kurur ki o uygulanır uygulanamıyorsa problem var demektir. Bağımsız kurumlar dediği kurumlarda ayrı ayrı görüşler ortaya çıkıyorsa, sorun var demektir” ifadelerini kullandı.

Masada yeni bir çözüm sürecinin olmadığını kaydeden Ala, “Sorun da farklı sorunlara bulunacak çare de farklı her seferinde aynı şey yapmak durumunda değiliz ki…Şu anda bizim temel meselelerimizi nasıl baktığımızı Türkiye’yi nereye taşımak istediğimizi söylüyorum. Yapısal reformlara ihtiyacımız var onlara odaklanıyoruz.

Türkiye’nin yeni şeyleri konuşması lazım, dönüp dönüp aynı şeyleri tartışıyor olmamız doğru değil kimisini çözdük kimisini çözemedik ama aynı noktada kalmak doğru değil…

Meteorolojiden Zirai Don Uyarısı Meteorolojiden Zirai Don Uyarısı

Başa dönersek çok uzun zaman alır, etrafında olup bitenlerden bağımsız bakamazsınız” dedi.

Whatsapp Image 2024 10 17 At 15.09.04Whatsapp Image 2024 10 17 At 15.08.19Whatsapp Image 2024 10 17 At 14.58.00

Editör: Batuhan Baskal