SAĞLIK

2050 Yılında Dünyanın Yarısı Gözlük Kullanacak

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her türden işimizi bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler yardımıyla yapıyoruz. Hayatımızın neredeyse tamamını uyku dışında ekranlara bakarak geçiriyoruz. Bu da göz sağlığımızı oldukça olumsuz etkileyerek çoğu zaman görme yetimizde bozukluklar meydana getiriyor.

2050'DE 2 KİŞİDEN BİRİ GÖZLÜK KULLANACAK

Günümüz göz hastalıklarıyla ilgili araştırmalar yapan Opthalmology Journal'ın hazırladığı rapora göre, ekranların yarattığı bu ışıklı dünya, 30 yıl içerisinde dünya nüfusunun %50'sini gözlük kullanmak zorunda bırakacak.

GÖZLÜK İMALAT SEKTÖRÜ TALEBİ KARŞILAYACAK DURUMDA DEĞİL

Mevcut gözlük kullancılarının arasına yeni katılacak insanların gözlük ihtiyacını karşılamak da beklenen sorunlardan biri. Sektör henüz artan talebi karşılayacak durumda değil. Ancak zamanla bu sektörün ve beraberinde kontak lens ve lazer teknolojilerinin de dramatik şekilde büyümesine şahit olacağız.

ÇEVRESEL ETKENLER, GENETİK ETKENLERİN ÖNÜNE GEÇTİ

Göz bozukluklarının en temel nedeni olan genetik etkenler, günümüzde yerini ekranlara bakmak nedeniyle ortaya çıkan görem bozukluklarına bıraktı.

EKONOMİK GELİŞMİŞLİK İLE GÖZ BOZUKLUĞU ARASINDAKİ İLİŞKİ

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde ekrana bakmaya dayalı görme bozuklukları büyük artış olduğu görülüyor. Teknolojiye kolay ulaşamayan ülkelerde ise göz sağlığı çok daha iyi durumda.

ASYA ÜLKELERİNDE ORANLAR İNANILMAZ DURUMDA

Kore ve Çin'in bazı bölgelerinde 20 yaş grubundaki gençlerin yüzde 80'i gözlük kullanıyor. En yaygın göz bozukluğu tipi ise miyop.

MİYOPLU GENÇLERİ GELECEKTE DAHA BÜYÜK SORUNLAR BEKLİYOR

Araştırmacıların üzerine gittiği bir diğer konu ise, çocuklarda artan göz bozukluğu oranı. Göz bozukluğunun yaş seviyesi giderek düşüyor. Genç yaşta yakalanılan miyop glokom ve katarakt riskini arttıryor.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞIYOR

Önemli teknoloji firmaları ve popüler web siteleri, göz koruyucu önlemler almaya başladı. Ancak bu önlemler dünya göz sağlığının kötüye giden durumunu düzeltebilecek mi, ilerleyen yıllarda belli olacak. (kaynak: haberler.com)