Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması geçen haftadan bu yana tahvil faizlerinde aşağı harekete neden olurken, dolar kuru güne 5.48 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru saat 09.15 itibarıyla 5.4854 TL seviyesinde bulunurken, Euro kuru aynı dakikalarda 6.1972 TL'de hareket ediyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks düne göre yüzde 0.3 kayıpla 97.05'te bulunuyor. Endeks Pazartesi 97.69 ile 16 ayın zirvesini gördü.

PİYASALAR BUNLARI TAKİP EDİYOR

Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan ABD seçimleri, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, Brexit süreci, ABD faiz kararları küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken yurt dışında saat 10.00'da Almanya GSYH, saat 12.30'da İngiltere TÜFE, saat 13.00'te Euro bölgesi GSYH ve sanayi üretimi saat 16.30'da ABD TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak.

DOLARDA BU SEVİYELER TAKİP EDİLECEK

İntegral Yatırım'ın notunda dolar/TL'nin bu sabah 5.50 seviyesinin altında yatayda kalmaya devam ettiği ve kuru etkisi altına alacak yeni bir hikayenin olmamasının sınırlı hareketlere neden olduğu belirtilerek, "Bugün ABD cephesinde açıklanacak TÜFE rakamları paritenin sakinliğini bozabilir ancak bir trend değişikliğinin olmasını beklememekteyiz. Diğer yandan bu gece yarısı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bir panelde yapacağı konuşma küresel piyasalar tarafından önemle bekleniyor. Veri akışı ile haber akışlarına duyarlı olabileceğimiz bir ortam olabilir" denildi ve şöyle devam edildi:

"Dolar/TL'de 22 günlük ortalamasına denk gelen 5.5260 seviyesi direnç olarak izleniyor. Kurun bu direncin üzerinde ısrarcı olması yukarı yönde hareketini tetikleyebilir. Buna karşın, kurun rahatlayabilmesi açısından 5.30 seviyesinin altında kapanışların görülmesinde fayda var."

PETROL FİYATLARI SERT DÜŞTÜ

Petrol fiyatları küresel talebin azaldığı ve arz fazlası kaygılarıyla dün yüzde 7 düştükten sonra toparlanmaya çalışırken hisse piyasaları küresel ekonomik büyümenin güç kaybettiği endişeleriyle geriledi.

Euro ve sterlin, İngiltere'nin bir yıldan uzun süren müzakereler sonucunda AB'den çıkmak için taslak bir metin üzerinde Brüksel ile anlaştığı haberleriyle değer kazandı. Euro ve sterlindeki yükseliş doların da 16 ayın zirvelerinden gerilemesini sağladı.

HAZİNE İHALELERİ

Hazine bu hafta gerçekleştirdiği üç ihalenin ardından ROT dahil piyasadan 810 milyon TL, toplamda ise 3.1 milyar TL borçlanırken, iki yıllık gösterge tahvil faizi piyasanın oldukça altında oluştu.

Hazine üç aylık borçlanma stratejisinde Kasım ayında toplam 21.8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 15.3 milyar TL'si piyasadan toplam 22.4 milyar TL'lik iç borçlanma yapılmasını planlıyordu.

Ancak geçen hafta yurt dışı piyasalardan yapılan öngörülenin üzerinde borçlanma ve bu yıl için alınan tasarruf tedbirleri sayesinde finansman ihtiyacının azaldığını belirterek, Hazine, 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ile 13 Kasım'daki 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ve 7 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinin yapılmayacağı duyurmuştu.

Bankacılar Hazine'nin uzun vadeli tahvil ihalelerini iptal ederek borçlanma vadesini kısmaya yöneldiğini belirtirken, düşük karşılama oranları ardından ikincil piyasada tahvil talebinin artmasıyla faizlerde de aşağı hareket gözleniyor.

Bankacılar Hazine'nin ihalelerde düşük tutarda satış yapmasının ardından ikincil piyasada tahvillere talep görülmesini beklerken faizlerde düşüşün de bir miktar daha devam edebileceği belirtiliyor.

Öte yandan Hazine'nin iç piyasaya yüklü itfalarına rağmen borçlanmasının düşük tutması piyasaya bırakacağı TL likititesine de dikkatleri çekti. Bankacılar likiditenin TCMB tarafından sterilize edilip edilmeyeceğini izliyorlar.